Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Javna molitev rožnega venca pred kipom Prevete Trojice (foto: Katoliška mladina)
Javna molitev rožnega venca pred kipom Prevete Trojice | (foto: Katoliška mladina)

Mladih tudi dež ni ustavil

Cerkev na Slovenskem | 09.02.2024, 11:23 Marjana Debevec

Katoliška mladina je to jutro že petič pripravila javno molitev rožnega venca na Kongresnem trgu v Ljubljani. Urban Šifrar nam je povedal, da se je kljub slabemu vremenu zbralo skoraj 100 mladih.

Mladi vsak drugi petek v mesecu ob 6.30 zjutraj na Kongresnem trgu javno molijo rožni venec za vero slovenske mladine in za našo domovino Slovenijo. Vsakič pa dodajo še en namen. »Tokrat, ko smo ravno pred godom lurške Matere Božje, smo še posebej prosili za dušno in telesno zdravje mladih,« je za naš radio pojasnil Urban Šifrar.

Tudi dež ni preprečil molitve mladih
Tudi dež ni preprečil molitve mladih © Katoliška mladina

Zakaj mladi pridejo in se javno izpostavijo s to molitvijo?

»Veliko mladih to priložnost zelo ceni in so navdušeni, da lahko enkrat na mesec pridejo – pa ne zato, da bi se razkazovali pred drugimi, ampak zato, da lahko res v miru, brez posebnih pritiskov, kot je bilo vsaj zdaj v nekaj zadnjih primerih, molimo na kraju, ki ima večji pomen, kar zadeva molitev.

Tako lahko bolj učinkovito prosimo za blagoslov naše skupnosti, ne samo nas kot posameznikov, ampak naše države, naše skupnosti mladih, študentov, naše domovine.«

Zbrani v molitvi rožnega venca
Zbrani v molitvi rožnega venca © Katoliška mladina

Zakaj pa je ta kraj, kjer molijo, tako zelo pomenljiv?

»Gre za enega od osrednjih trgov v naši prestolnici; gre tudi trg, ki je že videl številne katoliške dogodke, sploh recimo v času pred drugo svetovno vojno so tam potekali katoliški shodi; na tem trgu je spomenik Prevesti trojici in pa uršulinska cerkev. Torej je to kraj, ki je zelo pomenljiv tako za našo državno skupnost, za naš narod, pa tudi za vse katoličane,« je še pojasnil Urban Šifrar.

Mladi so v molitvi dočakali jutranjo zarjo
Mladi so v molitvi dočakali jutranjo zarjo © Katoliška mladina

Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.