Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Zasedanje C9 (foto: Vatican Media)
Zasedanje C9 | (foto: Vatican Media)

Na tokratnem zasedanju sveta kardinalov tudi anglikanska škofinja

Svet | 07.02.2024, 13:49 Marta Jerebič

Svet devetih kardinalov, ki papežu svetuje pri reformi rimske kurije, je v ponedeljek in včeraj znova zasedal v Vatikanu, na sejah je sodeloval tudi sveti oče.

Prvi dan so namenili vlogi žensk v Cerkvi, o čemer so govorili že na srečanju decembra lani. Svoje poglede so predstavile tri ženske: salezijanka ter profesorica kristologije in mariologije s. Linda Pocher; učiteljica in odgovorna za tečaje duhovnosti in duhovne vaje Giuliva Di Berardino iz reda posvečenih devic ter anglikanska škofinja Jo Bailey Wells.

Včeraj so bile na dnevnem redu različne aktualne teme. 

Člani C9

Po tem ko je papež 7. marca 2023 obnovil posvetovalno telo, svet kardinalov sestavljajo državni tajnik, kardinal Pietro Parolin; predsednik vatikanskega guvernatorata, kardinal Fernando Vérgez Alzaga; nadškof Kinšase, kardinal Fridolin Ambongo Besungu; nadškof Bombaja, kardinal Oswald Gracias; nadškof Bostona, kardinal Seán Patrick O'Malley; nadškof Barcelone, kardinal Juan José Omella Omella; nadškof Québeca, kardinal Gérald Lacroix; nadškof Luksemburga, kardinal Jean-Claude Hollerich; nadškof San Salvadorja de Bahie, kardinal Sérgio da Rocha. Tajnik je msgr. Marco Mellino, naslovni škof Cresime.

Svet
Skupina Booom! (photo: osebni arhiv) Skupina Booom! (photo: osebni arhiv)

Po uvrstitvi v finale so odšli tudi v cerkev

Patrik Mrak, Luka Cvetičanin in Matevž Derenda, člani skupine Booom! so na festivalu »Una Voce per San Marino«, tekmovanju, na katerem v San Marinu izbirajo svojega predstavnika za pesem ...

Pogajanja o OMD na MKGP (photo: MKGP) Pogajanja o OMD na MKGP (photo: MKGP)

Črni torek za slovensko in evropsko kmetijstvo

Pričakovanja kmečkih stanovskih organizacij, da se bodo včerajšnja pogajanja z predstavniki Ministrstva za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano, pod vodstvom ministrice Mateje Čalušić in predstavniki ...