Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Spravna slovesnost na Lajšah (foto: FB David Bašelj)
Spravna slovesnost na Lajšah | (foto: FB David Bašelj)

Spravna slovesnost v Cerknem ob 80. obletnici poboja na Lajšah

Slovenija | 07.02.2024, 09:35 Rok Mihevc

V Cerknem je pred dnevi potekala spravna slovesnost v spomin na dogodke izpred 80 let, ko so na Lajšah 3. februarja 1944 usmrtili skupino domačinov, ki so jih partizanske oblasti obtožile izdaje partijske šole in jim s tem pripisale krivdo za žrtve ob nemškem napadu. Slovesnost je potekala v sodelovanju z župnijo in občino z zaključkom svete maše na Lajšah.

Nismo najboljši učenci zgodovine

Na Lajšah so usmrtili 14 domačinov, od tega dva duhovnika iz Cerknega, enemu od obtoženih, Josipu Bavconu, pa se je uspelo rešiti. Zgodovinska dejstva in okoliščine je predstavil zgodovinar mag. Sandro Oblak, ki je izpostavil, da je zgodovina velika učiteljica, mi pa njeni ne najboljši učenci. Kmalu po demokratičnih spremembah na Slovenskem je bila na binkoštno nedeljo, maja 1991, na Lajšah spravna slovesnost za vse žrtve druge svetovne vojne na Primorskem, hkrati pa so tudi simbolno pokopali cerkljanske žrtve. Julija 1995 so prostor dokončno uredili z blagoslovom kapelice, križevega pota in spomenika ob breznu.

Kraj, kjer se bo celotna Primorska zbirala k molitvi za vse pobite

Že ob prvi slovesnosti so na pobudo tedanjega koprskega škofa msgr. Metoda Piriha načrtovali, da bodo Lajše kraj, kjer se bo celotna Primorska zbirala k molitvi za vse pobite pred vojno, med njo in po njej, kar se je tudi zgodilo. Tudi cerkljanski župnik Matej Kobal je posebej izpostavil pomen sprave.

Drža kristjana je težnja po stalnem odpuščanju in stalnemu iskanju poti k spravi.

Drža kristjana je težnja po stalnem odpuščanju

Podžupan David Bašelj pa se je zahvalil vsem deležnikom, ki so v preteklosti vztrajali na temu, da je sprava edina prava pot. Pri tem je spomnil na javno priznanje nekdanjega predsednika Zveze združenih borcev Stanovnika, da je bil poboj nedolžnih Cerkljanov napaka. Pot odpuščanja pa je samo preko molitve, je dejal Bašelj in dodal, da je drža kristjana težnja po stalnem odpuščanju in stalnemu iskanju poti k spravi. »Navkljub razočaranjem. Ko bomo prišli do nje, bomo lahko zadihali z polnimi pljuči«, je zaključil.

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.