Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Ognjišče, februar 2024 (foto: Revija Ognjišče)
Ognjišče, februar 2024 | (foto: Revija Ognjišče)

Samopodoba je osrednja tema februarskega Ognjišča

Slovenija | 05.02.2024, 13:15 Matjaž Merljak

Alenka in Drago Tacol z bralci delita svoje znanje in izkušnje o tako pomembni temi za mlade in stare bralce. Samopodoba namreč »obsega celoto vsega, kar mislimo, čutimo in verjamemo o sebi ... Gost meseca je Jure Franko, na glasbenih straneh predstavljajo Moniko Avsenik, v Temi meseca se posvečanjo molitvi.

Letos mineva 40 let od olimpijskih iger v Sarajevu in takratnemu svetovnemu dogodku so poseben pečat dodali tudi slovenski športniki, prav posebej Jure Franko, ki je prvi osvojil zimsko olimpijsko medaljo za Slovenijo in takratno Jugoslavijo. Pred obletnico so pri Reviji Ognjišče z njim poklepetali o smučarskem športu, medijih, ki so zelo pomemeben del športa in o današnji glasbeno-produkcijski poti, kjer z ženo Simono prav tako žanje zelo lepe uspehe.

Osrednja tema februarske številke je samopodoba. Alenka in Drago Tacol delita svoje znanje in izkušnje o tako pomembni temi za mlade in stare bralce. Samopodoba namreč »obsega celoto vsega, kar mislimo, čutimo in verjamemo o sebi. /.../ Je odnos do samega sebe, samoocena naše edinstvene človeške vrednosti in dostojanstva. V pomembni meri usmerja naše življenjske poti, odločitve in dejavnosti. Odraža se v odnosih z drugimi in v tem, kako smo zadovoljni s svojim življenjem.« Preberite in priporočite tudi svojim otrokom in vnukom, saj gre za tematiko, kjer smo zelo močno pod vplivom družbenih omrežij in pričakovanj in ni nepomembno, kako doživljamo sami sebe in kaj o sebi mislimo.

V povezavi s tem, kaj nam družba narekuje in kako smo vpreženi v tok miselnosti, kako zelo moramo biti uspešni, v tokratnem Ognjišču razmišlja kolumnist dr. Sebastjan Kristovič. Posebej izpostavi zablode, ki spremljajo to pehanje za uspehom in kakšen je dejanski neuspeh uspeha.

Leto 2024 je tudi leto molitve. Služilo bo kot predpriprava na jubilejno leto 2025 in v tem času bo Cerkev dala večji poudarek osebni in skupni molitvi. V tokratni Temi meseca zato nekaj več o molitvi, molitvenih praksah, kakšno vlogo ima molitev v življenju kristjanov. Vsekakor velja povabilo in naj bo ta članek tudi spodbuda, da na osebni ravni okrepimo svoj odnos z Bogom prav prek molitve.

V februarskem Ognjišču so se spominli tudi svetovnega dneva bolnikov, ki je 11. februarja.

Ognjišče je najbrž edini časnik, ki v vsaki številki že skoraj 60 let predstavi človeka s posebnimi potrebami in tako bralce spodbuja k občutljivosti za bolne, osamljene, trpeče - in tako ali drugače »preizkušane ljudi«.

Seveda niso pozabili na kulturne vsebine. Kulturni praznik povezujemo precej s Francetom Prešernom, bralci pa lahko v tem mesecu preberejo zanimivo obletnico meseca, kjer predstavljajo Julijo Primic, kateri je naš največji pesnik namenil Sonetni venec. Tako lahko pobliže spoznate, kdo je bil Julija Primic in zakaj Prešeren ni imel nikoli možnosti osvojiti njenega srca.

Naslovnica februarskega Ognjišča
Naslovnica februarskega Ognjišča © Revija Ognjišče

Kulturno glasbeno so obarvane tudi glasbene strani - predstavljamo simpatično in preprosto Moniko Avsenik, ki je vsestranska pevka. Poleg solistične kariere je vokalistka v spremljevalnem bendu Jana Plestenjaka in altistka v zasedbi Perpetuum Jazzile. Je vsestransko dejavna ter opravlja več poklicev, saj je poleg glasbenega ustvarjanja še učiteljica razrednega pouka in fotografinja. Hkrati pa je ravno Monika Avsenik letošnja ambasadorka akcije 40 dni brez alkohola, ki se bo začela na pepelnično sredo 14. februarja

V povezavi s kulturo, pa tudi v povezavi s problemi glede rodnosti, demografije, splava, ne preskočite strani 87 in Menartove pesmi Otrok. V tej številki jo je izpostavil naš kolumnist župnik Maks Ipavec. "Gre za pesem, ob kateri ti gredo kocine pokonci, ko se premikaš čez njene verze in slediš besedam nerojenega otroka.  Priporočam poslualcem, da jo preberejo, saj je pretresljiva in kaže na Menartov pogled, ki razodeva, kako je življenje vedno močnejše od smrti," je predstavitev februarskega Ognjišča zaključil urednik Matej Erjavec. 

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Zdravstvo, Kultura, Glasba
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

O avtorju