Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Krst (foto: Cathopic)
Krst | (foto: Cathopic)

Vatikan: Besedila obrazcev pri zakramentih ni dovoljeno spreminjati

Svet | 05.02.2024, 11:03 Marta Jerebič

Besedila obrazcev in ključnih sestavnih delov obreda zakramenta ni mogoče spreminjati. Če bi jih poljubno spremenili v imenu ustvarjalnosti, zakrament ni veljaven, poudarja Dikasterij za nauk vere. Dokument o tem je objavil v soboto, potrdil ga je tudi papež.

Neveljavno obhajani zakramenti

Dokument je nastal zaradi vse več primerov zakramentov, za katere je bil Dikasterij za nauk vere prisiljen ugotoviti, da so bili obhajani neveljavno. Predvsem se to nanaša na zakrament svetega krsta.

Pred dvema letoma je naslovnice polnil primer iz ZDA. Duhovnik v zvezni državi Arizona je kar dve desetletji pri krstih uporabljal besede 'Mi te krstimo' namesto 'Jaz te krstim v imenu Očeta in Sina in Svetega Duha'. Neveljavne krste, ki jih je opravil nekaj tisoč, je bilo treba ponoviti.

Za ustvarjalnost je dovolj prostora na drugih področjih

Prefekt Dikasterija za nauk vere, kardinal Victor Fernández pojasnjuje, da zakramenti ne pripadajo duhovnikom, ampak so jim samo zaupani, zato se je treba vedno držati predpisov. Za ustvarjalnost pa je dovolj prostora na drugih področjih pastoralnega delovanja.

Dodatno pojasnjuje, da duhovniki pri nekaterih zakramenti uporabljajo določeno snov – npr. vodo, kruh, vino, olja – ter določena znamenja, npr. križ, maziljenje. Vse to ima temelj v Svetem pismu, cerkvenem izročilu in uradnem cerkvenem nauku. Zato tako kot besedilo obrazcev tudi snov in geste ne morejo biti odvisne od volje posameznika ali posamezne skupnosti.

Kar je torej zapisano v bogoslužnih knjigah, je treba zvesto upoštevati, ne da bi karkoli »dodali, izpustili ali spremenili«. Če spremenite besede ali ključni sestavni del obreda, zakramenta ni, še poudarja dokument.

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.