Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Jože Dežman (foto: STA)
Jože Dežman | (foto: STA)

Komisija predlaga leto spomina in dialoga o pokopu nepokopanih mrtvih

Slovenija | 02.02.2024, 10:37 Alen Salihović

Komisija vlade za reševanje vprašanj prikritih grobišč je na svoji januarski seji sprejela sklep, naj bo 2024 leto spomina na 15 let od vstopa k umorjenim v rovu sv. Barbare in naj bo leto dialoga o pokopu nepokopanih mrtvih. Komisija je podprla tudi predlog, da naj se ponovno razglasi nacionalni dan spomina na žrtve komunizma.

V Komisiji in v Sektorju za vojne grobove in grobišča spremljajo in se odzivajo na pobude, stališča, dileme, odprta vprašanja, ki jih dobivamo od vlade, urada predsednice republike, Slovenske škofovske konference, diplomacije, političnih strank, civilne družbe, raziskovalcev, medijskih odzivov, posameznikov. Pričakujejo, da bodo v ustvarjalnem dialogu ustvarjalno iskali odgovore nanje, nam je dejal predsednik komisije dr. Jože Dežman.

Komisija je na seji 31. januarja sprejela tudi sklep, da podpira ponovno razglasitev nacionalnega dneva spomina na žrtve komunizma. Glede na predloge, da bi izbrali drug datum spominskega dne , pa Komisija po vsebinski razpravi sprejema 17. maj kot najprimernejši dan spomina na žrtve komunizma, je še povedal.

Slovenija, Politika, Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.