Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Brat Jeremy  (foto: NL)
Brat Jeremy | (foto: NL)

Br. Jeremy iz Taizeja: Boga najdemo v ljudeh in v kontemplaciji narave

Via positiva | 03.01.2024, 14:57 Nataša Ličen

V studiu radia Ognjišče smo v četrtkovih popoldanskih urah, ko so v Zavod Sv. Stanislava prihajale prve večje skupine romarjev na Evropsko srečanje mladih, od koder so jih napotili po nastanitvah v slovenske domove, pred mikrofonom gostili brata Jeremyja iz Taizeja. Po rodu je Francoz, v Sloveniji je že več tednov zaradi priprav zahtevne logistike in izbora prehrane za več kot pet tisoč mladih.

Kdo je br. Jeremy in kakšna je njegova vloga v skupnosti?

"Po rodu sem Francoz, že nekaj let živim in delujem v skupnosti, kjer opravljam več nalog, prva stvar, ki jo imam zelo rad in za katero skrbim, so čebele, sem čebelar, drugo, kar mi je ravno tako zelo pri srcu in je moja skrb v taizejski skupnosti, pa so ovce. V Taizeju je glavno sprejemanje mladih, to je naše osnovno poslanstvo, pomemben del pa je tudi kmetovanje."

Bog v sožitju različnih in različnega

"Taize je v Franciji zelo znan, veliko mladih nas obišče v pripravi na prejem zakramenta svete birme. Drugo, po kateri Taize prav tako "slovi", jo nagovarja in je za mnoge Francoze - zaradi zgodovine države - zelo pomembna, pa je sprava. V družbi je, kot vemo, vse več polarizacije, delitev in je sprava zelo aktualna. Kako najti lepoto v drugačnosti, lepoto kljub različnosti med nami? Ravno v tej lepoti sem tudi sam odkrival Boga v Taizeju, kako tudi v drugem najti lepo in dobro, prav ta lepota v sožitju različnosti resnično (spre)govori o Bogu."

Tilen Čebulj in br. Jeremy,izTaizejske skupnosti
Tilen Čebulj in br. Jeremy,izTaizejske skupnosti © NL

Ne zapiramo vrat, prav nasprotno - širimo horizont

"Živeti s sedemdesetimi brati iz petindvajsetih različnih držav je velik vsakodnevni izziv. Če imamo preveč zaključenih misli, definicij, kako naj bi drugi bratje živeli in delali, bomo šli težko skupaj naprej. Pri Bogu in pri veri Vanj je podobno, če imamo preveč zaprte misli o Njem, kdo On je, ga zmanjšamo, sebe pa postavimo v središče. Drugi nam tako s svojimi pogledi, idejami in razumevanjem, lahko pomaga preoblikovati našo podobo Boga. Drugi pomaga razsvetliti naše razumevanje o tem, kdo je Bog, kaj je Ljubezen, pomaga nam pre/oblikovati to podobo. Ne zapirajmo in ne ožimo vrat, ampak širimo pogled in obzorje, vedno. Za to si vsak dan tudi sam kot brat prizadevam v skupnosti, vsekakor ni vedno udobno spreminjati svoj pogled na svet in stvari, to je izziv."

Mladi težko sprejemajo odločitve

"V Taize prihaja veliko mladih, barvita množica, z njimi pa veliko različnih idej o bolj ali manj težkih temah, od političnih idej do tematik, ki so povezane s Cerkvijo. Želimo vzpostaviti dialog, pogovor. Graditi mostove med različnimi, tudi med v zgodovini sprtimi narodi. Mladi se danes pogosto ne zmorejo odločiti, kaj bi delali, česa si želijo, čemu slediti, zaradi kovidnega obdobja so morali postati poslušni. Upanje je nekoliko zamrlo, pogosto vidijo le sivo okrog sebe, ne več barvitosti in celovitosti sveta. Zato smo tudi mi v skupnosti lahko zgled, da je mogoče kljub oviram in ralikam. To kažemo s poslušanjem, ne zgolj da slišimo ampak, da se ustavimo in poslušamo. Zmoremo poslušati nekoga, ki je volil drugače in ki na življenje gleda popolnoma nasprotno našemu pogledu? Mladi so tisti, ki nam tu lahko širijo obzorja."

Via positiva
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.