Jože BartoljJože Bartolj
Andrej JermanAndrej Jerman
Meta PotočnikMeta Potočnik
Udeleženci okrogle mize na Katoliškem inštitutu v Ljubljani (foto: Marjana Debevec)
Udeleženci okrogle mize na Katoliškem inštitutu v Ljubljani | (foto: Marjana Debevec)

Paraolimpijka zaprosila za dvigalo v hiši, ponudili so ji evtanazijo

Novice | 31.01.2024, 09:03 Marjana Debevec

Izvršni direktor Koalicije za preprečevanje evtanazije Alex Schadenberg in zdravnica dr. Bojanka Štern sta na sinočnji okrogli mizi v Ljubljani spregovorila o tem, do kakšnih skrajnosti privede zakon o evtanaziji. Dogodek je bil še posebej pomenljiv v luči sprejemanja slovenskega zakona o samomoru z medicinsko pomočjo.

Alex Schadenberg je navedel več primerov, ki nakazujejo, do kakšnih skrajnosti zdrsne družba, ko sprejme smrt na zahtevo.

Omenil je vojno veteranko, paraolimpijko, ki je zaprosila za možnost dvigala v hiši. Namesto tega ji je ministrstvo ponudilo evtanazijo.

Enako se je zgodilo mladi materi dveh deklic, ki je na invalidskem vozičku od svojega 17. leta. Kljub temu je končala fakulteto in bila ves čas v službi. Ko je zbolela, je zaprosila za status invalidne osebe. Odgovorili so ji, da bo nanj čakala od šest do osem mesecev, evtanazijo pa lahko izvedejo v 90 dneh.

Ali pa dekletu, ki ima samomorilne misli. Ko so se težave znova pojavile, je odšla v bolnišnico po pomoč. Tam so ji povedali, da je psihiater na voljo šele čez pet mesecev, ponudili pa so ji samomor z medicinsko pomočjo.

Predavatelja z organizatorjem dogodka Alešem Primcem
Predavatelja z organizatorjem dogodka Alešem Primcem © Marjana Debevec

»To se dogaja zato, ker obstaja samo ena jasna ločnica. In to je: ali te lahko ubijem, ali te ne smem. Ko enkrat sprejmete, da je dovoljeno ubiti drugega, ostaja le še vprašanje: kdo izvaja ubijanje in zaradi katerega razloga,« je poudaril Schadenberg.

Alex Schadenberg na Radiu Ognjišče
Alex Schadenberg na Radiu Ognjišče © Marjana Debevec

Zdravnica dr. Bojanka Štern pa je poudarila, kakšen nesmisel je, da bi moral zdravnik ubiti svojega pacienta in kako bi ljudje s tem izgubili zaupanje vanj.

»Mi kot družba, ki je nekako šla v smeri humanizacije po drugi svetovni vojni, smo odpravili smrtno kazen za najhujše zločince. Sedaj pa na brutalen način ponujamo ljudem v stiski pomoč pri umiranju, pri samomoru ali celo pri evtanaziji. In družba, ki prestopi ta rubikon, je po mojem izgubljena družba.«

Dr. Bojanka Štern
Dr. Bojanka Štern © Marjana Debevec

Alex Schadenberg pa je še povedal, da v Kanadi pripravljajo zakon za evtanazijo duševno bolnih, razpravlja se o evtanaziji otrok. Zanjo namreč zaprosi le majhen delež smrtno bolnih, večinoma gre za ljudi, ki se zaradi bolezni znajdejo v stiski, so osamljeni ali v finančnih težavah. Število evtanazij se vsako leto poveča kar za 30 odstotkov.

Udeleženci okrogle mize so z zanimanjem prisluhnili gostoma
Udeleženci okrogle mize so z zanimanjem prisluhnili gostoma © Marjana Debevec

Pogovoru z Alexom Schadenbergom boste lahko prisluhnili na pepelnično sredo v oddaji Pogovor o.

Novice
Damijana Medved (photo: Rok Mihevc) Damijana Medved (photo: Rok Mihevc)

Katera je vaša najlepša slovenska beseda?

Leta 1999 je Unesco 21. februar razglasil za mednarodni dan maternega jezika. Datum je bil izbran kot spomin na protest in smrt bengalskih študentov, ki so 21. februarja 1952 v Pakistanu zahtevali ...

Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek) Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek)

Kačo namesto psa?

V studiu smo poleg Aleša Abrama iz Društva ljubiteljev eksotičnih živali Bioexo gostili tudi rdečerepega udava Feliksa in bradato agamo Tineta. Aleš Abram poudarja, da se eksotičnih živali držijo ...

Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay) Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay)

O časovnih prepovedih gnojenja

Z gnojenjem zemlji vračamo hranila, ki jih v času vegetacije gojene kmetijske rastline porabijo. Uredba o varstvu voda pred onesnaževanjem z nitrati iz kmetijskih virov predpisuje, da se v zimskem ...