Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Slovesnost umestitve Toneta Kerina za župnika (foto: Škofija Novo mesto)
Slovesnost umestitve Toneta Kerina za župnika | (foto: Škofija Novo mesto)

Misijonar Tone Kerin postal župnik v Brusnicah

Novice | 30.01.2024, 12:17 Marjana Debevec

Misijonar Tone Kerin, ki zaradi zdravstvenih težav od februarja lani živi v Sloveniji, je postal novi župnik v dolenjski župniji Brusnice. Po 38 letih v misijonih tako zdaj prevzema slovensko župnijo, ki je bila po smrti župnika Alojzija Berceta devet mesecev brez dušnega pastirja.

Škof Andrej Saje se mu je med umestitvijo zahvalil, vernike pa povabil, naj molijo zanj in mu pomagajo. Župnijo namreč po besedah škofa Sajeta sestavljajo vsi krščeni, ki so skupaj z župnikom soodgovorni za versko življenje v župniji in za reševanje praktičnih in gmotnih vprašanj.

38 let v misijonih

Misijonar Tone Kerin se je rodil 1957 v Krškem in leta 1985 sprejel mašniško posvečenje. Kot novomašnik je odšel v misijone na Madagaskar in leta 1986 stopil v Misijonsko družbo, k lazaristom, ter napravil večne zaobljube leta 1987.

Na Madagaskarju je najprej deloval med zaporniki na jugu otoka v Fort Dauphinu in župnikoval v kraju Manambondro, kjer je nasledil Janeza Puhana. Nato se je preselil na misijon Midongy-Atsimo, na skrajno jugozahodno področje Farafanganske škofije.

Leta 2023 je praznoval 38 leta dela v misijonih. Njegovo delo je bilo poleg oznanjevanja evangelija ter pastoralnega dela tudi izobraževanje in pomoč Malgašem na vseh področjih. Zgradil je 26 cerkva, 30 državnih šol in dve zasebni, ki ju je tudi sam vodil. Zaradi zdravstvenih razlogov od februarja 2023 živi v Sloveniji.

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.