Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Evtanazija (foto: pexels)
Evtanazija | (foto: pexels)

Nepopravljiva škoda

Novice | 29.01.2024, 09:39 Marjana Debevec

V obravnavi v državnem zboru je zakon o prostovoljnem končanju življenja, ki bi omogočil samomor z medicinsko pomočjo. Podoben zakon imajo že v Kanadi, kjer opažajo veliko porast takšnih smrti vsako leto, pa tudi širitev zakona na invalidne osebe in psihične bolnike. Zato so v Gibanju za otroke in družine, Pohodu za življenje in Združenju starih staršev Slovenije v Slovenijo povabili enega največjih svetovnih borcev proti evtanaziji kanadčana Alexa Schadenberga.

Predstavnik Gibanja za otroke in družine Aleš Primc je za naš radio spregovoril o velikih pritiskih, da bi v Sloveniji uzakonili medicinsko zastrupitev bolnih in starejših.

"S tem hočejo vplivni lobiji razbremeniti pokojninsko in zdravstveno blagajno. Po zelo enostavni logiki. Če je manj tistih, ki dobivajo pokojnine, več ostane njim. In enako za zdravstvo. Če je manj ljudi, ki rabijo zdravnika, več ostane njim," je prepričan Primc.

Po njegovih besedah želijo to doseči tako, da bi zastrupili čim več ljudi, da bi umrli. Zakon za to je namreč že vložen v Državni zbor. "To je seveda nepopravljiva škoda. Ker življenj ljudi, ki jih bi na ta način pobili, ne bo mogoče povrniti nazaj.

Zato smo se je v Gibanju za otroke in družine, Pohodu za življenje in Združenju starih staršev Slovenije odločili, da v Slovenijo povabimo enega največjih svetovnih borcev proti medicinski zastrupitvi bolnih in starejših, kanadčana Alexa Schadenberga."

Samo leta 2022 v Kanadi evtanazirali 13.241 ljudi

V Kanadi so samomor z medicinsko pomočjo bolnih in starejših uzakonili že leta 2016. In v 7 letih je to postala ena najhitreje rastočih dejavnosti. V Kanadi so na ta način ubili samo v letu 2022 že 13.241 ljudi, kar pomeni 4,1% vseh smrti. Na letni ravni pa je šlo za 30% povečanje.

4% bi pomenilo, da bi v Sloveniji ubili okoli 1000 ljudi na leto.  "To moramo preprečiti. Zato smo povabili v Slovenijo Alex Schadenberga, da bo iz prve roke razložil, kam medicinska zastrupitev bolnih in starejših pripelje in kako se temu upreti.

Srečanje z Alexom Schadenbergom

Vabim vas, da se udeležite javnega pogovora, ki bo v torek, se pravi ta torek, 30. januarja, ob 18.00 uri v dvorani Katoliškega inštituta na Krekovem trgu 1, v Ljubljani. To je čisto blizu ljubljanske tržnice. Za prevod bomo seveda poskrbeli, " je pojasnil Aleš Primc

Poleg Alexa Schadenberga bo v pogovoru sodelovala tudi zdravnica dr. Bojanka Štern, ki bo predstavila stališče medicinske stroke. 

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.