Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Bosporska ozina (foto: Nebojša Tejić/STA)
Bosporska ozina | (foto: Nebojša Tejić/STA)

V napadu na katoliško cerkev, ki jo v Carigradu upravlja Italija, ubit turški državljan

Svet | 28.01.2024, 13:22 Alen Salihović Slovenska tiskovna agencija

V napadu na katoliško cerkev v predmestju Carigrada, ki jo upravlja Italija je bil med bogoslužjem po navedbah turškega notranjega ministrstva ubit državljan Turčije. Preiskava okoliščin napada še poteka.

Nekaj pred 12. uro po lokalnem času sta v cerkev po poročanju STA vstopila oborožena zamaskirana moška in ubila žrtev, ki se je udeležila nedeljske maše, nato pa pobegnila iz cerkve, je na družbenih omrežjih sporočil turški notranji minister Ali Yeriklaya in zapisal, da »ostro obsoja nizkoten napad«. Napad je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa obsodil tudi carigrajski župan Ekrem Imamoglu.

Na napad se je odzval tudi papež Frančišek in izrazil podporo katoliški skupnosti cerkve Svete Marije v Carigradu.

Tiskovni predstavnik vladajoče Stranke za pravičnost in razvoj Omer Celik je dejal, da sta napadalca ubila turškega državljana in da »tisti, ki ogrožajo nacionalno varnost in mir, ne bodo nikoli dosegli svojega cilja«.

Italijanski zunanji minister in podpredsednik vlade Antonio Tajani je na družbenem omrežju X sporočil, da močno obsoja napad v Carigradu, izrazil sožalje in poudaril, da zaupa turškim oblastem, da bodo našle napadalca.

Po poročanju lokalnih medijev so bili v napadu poškodovani tudi drugi udeleženci svete maše, česar pa turške oblasti še niso potrdile.

Motiv za napad po do sedaj znanih podatkih ni znan, sodeč po posnetkih turških televizij pa so pred cerkvijo prisotne policijske marice in medicinska vozila. Cerkev se nahaja v okrožju Sariyer ob evropski obali Bosporja, dobrih deset kilometrov od središča mesta.

Decembra lani sta turška policija in obveščevalna služba MIT izvedli več racij v Ankari in Carigradu, v katerih sta pridržali 32 posameznikov z domnevnimi povezavami z Islamsko državo, ki so načrtovali več napadov na cerkve in sinagoge ter iraško veleposlaništvo.

Svet, Papež in Sveti sedež
Damijana Medved (photo: Rok Mihevc) Damijana Medved (photo: Rok Mihevc)

Katera je vaša najlepša slovenska beseda?

Leta 1999 je Unesco 21. februar razglasil za mednarodni dan maternega jezika. Datum je bil izbran kot spomin na protest in smrt bengalskih študentov, ki so 21. februarja 1952 v Pakistanu zahtevali ...

Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay) Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay)

O časovnih prepovedih gnojenja

Z gnojenjem zemlji vračamo hranila, ki jih v času vegetacije gojene kmetijske rastline porabijo. Uredba o varstvu voda pred onesnaževanjem z nitrati iz kmetijskih virov predpisuje, da se v zimskem ...

Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek) Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek)

Kačo namesto psa?

V studiu smo poleg Aleša Abrama iz Društva ljubiteljev eksotičnih živali Bioexo gostili tudi rdečerepega udava Feliksa in bradato agamo Tineta. Aleš Abram poudarja, da se eksotičnih živali držijo ...