Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Bosporska ozina (foto: Nebojša Tejić/STA)
Bosporska ozina | (foto: Nebojša Tejić/STA)

V napadu na katoliško cerkev, ki jo v Carigradu upravlja Italija, ubit turški državljan

Svet | 28.01.2024, 13:22 Alen Salihović Slovenska tiskovna agencija

V napadu na katoliško cerkev v predmestju Carigrada, ki jo upravlja Italija je bil med bogoslužjem po navedbah turškega notranjega ministrstva ubit državljan Turčije. Preiskava okoliščin napada še poteka.

Nekaj pred 12. uro po lokalnem času sta v cerkev po poročanju STA vstopila oborožena zamaskirana moška in ubila žrtev, ki se je udeležila nedeljske maše, nato pa pobegnila iz cerkve, je na družbenih omrežjih sporočil turški notranji minister Ali Yeriklaya in zapisal, da »ostro obsoja nizkoten napad«. Napad je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa obsodil tudi carigrajski župan Ekrem Imamoglu.

Na napad se je odzval tudi papež Frančišek in izrazil podporo katoliški skupnosti cerkve Svete Marije v Carigradu.

Tiskovni predstavnik vladajoče Stranke za pravičnost in razvoj Omer Celik je dejal, da sta napadalca ubila turškega državljana in da »tisti, ki ogrožajo nacionalno varnost in mir, ne bodo nikoli dosegli svojega cilja«.

Italijanski zunanji minister in podpredsednik vlade Antonio Tajani je na družbenem omrežju X sporočil, da močno obsoja napad v Carigradu, izrazil sožalje in poudaril, da zaupa turškim oblastem, da bodo našle napadalca.

Po poročanju lokalnih medijev so bili v napadu poškodovani tudi drugi udeleženci svete maše, česar pa turške oblasti še niso potrdile.

Motiv za napad po do sedaj znanih podatkih ni znan, sodeč po posnetkih turških televizij pa so pred cerkvijo prisotne policijske marice in medicinska vozila. Cerkev se nahaja v okrožju Sariyer ob evropski obali Bosporja, dobrih deset kilometrov od središča mesta.

Decembra lani sta turška policija in obveščevalna služba MIT izvedli več racij v Ankari in Carigradu, v katerih sta pridržali 32 posameznikov z domnevnimi povezavami z Islamsko državo, ki so načrtovali več napadov na cerkve in sinagoge ter iraško veleposlaništvo.

Svet, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.