Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Nika Prevc (foto: Jure Makovec/STA)
Nika Prevc | (foto: Jure Makovec/STA)

Nika Prevc druga na Ljubnem

Slovenija | 27.01.2024, 14:26 Alen Salihović Slovenska tiskovna agencija

Avstrijka Eva Pinkelnig je po vodstvu v prvi seriji tekme svetovnega pokala na Ljubnem ob Savinji ubranila zmago. Vodilna v skupnem seštevku pokala Nika Prevc je bil pred 8500 gledalci druga. Dober slovenski uspeh je s petim mestom dopolnila Nika Križnar.

Tretja je bila svetovna prvakinja Alexandria Loutitt iz Kanade z 10,4 točke zaostanka, četrta pa je bila Yuki Ito, najbližja zasledovalka Prevc v seštevku sezone. Ker je med njima 119 točk razlike bo Prevc zagotovo ohranila rumeno majico tudi po nedeljski tekmi na Ljubnem.

"Ne morem vedno prikazati popolnih skokov, danes sem delala napake pri odskoku, saj sem se odrinila le v smer. A sem vesela tudi drugega mesta, dosegla sem ga pred številnimi gledalci, ki so nas spodbujali, kar mi je delo dodatno motivacijo. To ni bil pritisk, s tem se znam spopadati. Prav zaradi takega okolja se tu dobro počutim že od prihoda, zato dobim še večjo željo po uspehu. Navdušuje me, da je največ gledalcev v pokalu prav pri nas doma," je povedala Prevc. Ko je stopila na zmagovalni oder, se je veselo in sproščeno nasmejala, videti je bilo, da ji je ta nastop prinesel olajšanje.

"Tako je dobra, da je lahko v svetovnem vrhu tudi, če ne opravi popolnih skokov, tudi če je tehnično slabša vseeno naredi dva dobra skoka," je o svoji varovanki povedal glavni slovenski trener Zoran Zupančič. Napovedal je boj za visoka mesta tudi v nedeljo. "Obljubljam, da gledalci tudi jutri ne bodo razočarani," je navijače, ogromno jih je bilo s slovenskimi zastavami, na najbolj obiskano tekmovanje skakalk v svetovnem pokalu povabila Prevc. Slovenke so ohranile vodstvo v pokalu narodov. Avstrija za njimi zaostaja le 30 točk.

Za mesto, na šesto, je v svetovnem pokalu skupno napredovala Nika Križnar. Po prvem skoku je bila 10., a je potem v finalu prehitela pet tekmic in bila 15 točk za Pinkelnig"Zelo sem vesela z današnjim dnevom, čeprav se mi ni izšlo po željah. Drug skok je bil veliko bolj sproščen in boljši kot prvi, torej je manjkala pika na i. Jutri je nov dan, bodo drugačni pogoji. Rezultatskih ciljev nimam, želim pa si več sproščenih skokov," je napovedala Križnar.

Veseli jo, da je bila slovenska reprezentanca na tekmi uspešna. "Kot ekipa smo se zelo izkazale. Dve sta prvič dobili točke, lepo je videti ta naš podmladek. Prav tako sem zadovoljna z ostalimi, ki so nastopile tekmi. Posebej pa čestitke izvrstni Prevc. In tudi gledalcem, hvala vsem, ki ste prišli. Na vrhu skakalnice je izjemno slišati to množico, vsak glas se sliši, to je res fenomenalen občutek," je bila zadovoljna Križnar.

Katra Komar je kot tretja Slovenka v finalu ohranila 11. mesto s prve serije. Tina Erzar je izgubila pet mest in bila 17., 20. Taja Bodlaj in 28. Jerica Jesenko. Slednja je pridobila eno mesto in osvojila prve točke v pokalu, tako kot tudi Erzar.

"Hvala Ljubencem hvala za tako prireditev in za izjemno podporo gledalcem, tukajšnje prizorišče postavlja rekorde. Prve točke Erzer in Jesenko, lepa tekma, žal pa je manjkala češnja na torti A lepo ščitimo rumeno majico in jo peljemo naprej v sezono. V veliki želji so se žal dogajale napakice, a smo lahko zadovoljni. V nedeljo so pričakovanja še višja, verjamem pa, da ko skakalke slišijo na zaletišču rjovenje, ki ga niso vajene, to povzroči tudi malo bolj mehke noge," je dodal Zupančič.

V prvi seriji so izpadle tri Slovenke, Ajda Košnjek je končala na 33. mestu, Urša Vidmar na 37., na 38. pa Živa Andrič.

V nedeljo bo na Ljubnem druga tekma, ki se bo začela s kvalifikacijami ob 9.30, ob 11. uri pa bo prva serija.

Slovenija, Novice
Damijana Medved (photo: Rok Mihevc) Damijana Medved (photo: Rok Mihevc)

Katera je vaša najlepša slovenska beseda?

Leta 1999 je Unesco 21. februar razglasil za mednarodni dan maternega jezika. Datum je bil izbran kot spomin na protest in smrt bengalskih študentov, ki so 21. februarja 1952 v Pakistanu zahtevali ...

Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay) Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay)

O časovnih prepovedih gnojenja

Z gnojenjem zemlji vračamo hranila, ki jih v času vegetacije gojene kmetijske rastline porabijo. Uredba o varstvu voda pred onesnaževanjem z nitrati iz kmetijskih virov predpisuje, da se v zimskem ...

Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek) Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek)

Kačo namesto psa?

V studiu smo poleg Aleša Abrama iz Društva ljubiteljev eksotičnih živali Bioexo gostili tudi rdečerepega udava Feliksa in bradato agamo Tineta. Aleš Abram poudarja, da se eksotičnih živali držijo ...