Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Papež in predstavniki drugih krščanskih Cerkva  (foto: Dicastero per la Comunicazione)
Papež in predstavniki drugih krščanskih Cerkva | (foto: Dicastero per la Comunicazione)

Vsak, ki je krščen, pripada istemu Kristusovemu telesu

Svet | 27.01.2024, 11:19 Alen Salihović Vatican News

25. januarja, na praznik spreobrnitve sv. Pavla in ob zaključku tedna molitve za edinost kristjanov, je papež Frančišek v baziliki sv. Pavla zunaj obzidja vodil večernice. Med homilijo se je papež navezal na odlomek iz Lukovega evangelija o največji zapovedi in priliki o usmiljenem Samarijanu ter na spreobrnitev apostola Pavla. Povabil je, naj si skupaj z njim zastavimo vprašanje: »Kaj naj naredimo, Gospod?«


»Bratje in sestre, med seboj si nikoli ne bi smeli postaviti vprašanja »Kdo je moj bližnji?«. Kajti vsak, ki je krščen, pripada istemu Kristusovemu telesu; še več, ker je vsak človek na svetu moj brat ali sestra in vsi sestavljamo »simfonijo človeštva«, katerega prvorojenec in Odrešenik je Kristus. Kakor spominja sveti Irenej, ki sem ga z veseljem razglasil za »cerkvenega učitelja edinosti«, »ljubitelja resnice ne sme zavesti razlika, ki obstaja med glasovi, in ne sme dvomiti, da je neki glas ustvaril ta Umetnik in Stvarnik, drugega pa drugi [...], temveč mora misliti, da je vse to naredil eden in isti Umetnik« (Zoper krivoverstva II, 25, 2). Ne torej »kdo je moj bližnji?«, ampak »ali sem jaz bližnji?«. Ali smo jaz in potem moja skupnost, moja Cerkev, moja duhovnost bližnji? Ali pa ostajajo zabarikadirane v obrambi lastnih interesov, hlepijo po lastni avtonomiji, zaprte v preračunljivost lastnih koristi in vstopajo v odnose z drugimi le zato, da bi od njih nekaj dobili? Če bi bilo tako, ne bi šlo samo za strateške napake, ampak za nezvestobo evangeliju,« je dejal papež.

Več o njegovem nagovoru pa na spletni strani Vatican News.

Svet, Papež in Sveti sedež, Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

O avtorju