Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Pastirček, simbol RTV Slovenija (foto: STA)
Pastirček, simbol RTV Slovenija | (foto: STA)

Napovedano „čiščenje“ na RTV se z blagoslovom ustavnega sodišča nadaljuje

Slovenija | 27.01.2024, 08:42 Tone Gorjup

Depolitizacija na javni RTV Slovenija se je nadaljevala tudi v tem tednu. Tokrat je bil na udaru vojni poročevalec in urednik dr. Valentin Areh. Tako kot mnogi pred njim ima na izbiro odhod ali novo pogodbo na ravni novinarja začetnika čeprav je bil med drugim tudi v.d. direktorja TV Slovenija. Čiščenje janšizma, ki ga je 26. oktobra lani na Odmevih potrdil predsenik vlade se nadaljuje.

Valentin Areh, ki je v novinarstvu že več kot 30 let, je dobil v podpis pogodbo, s katero je uvrščen v 34. plačni razred oziroma 17 plačnih razredov nižje od zdajšnje uvrstitve... Tudi zgodba urednika drugega TV programa Rajka Geriča in novinarjev ukinjene oddaje Panorama, ki jo je vodstvo RTV začelo reševati po revolucionarnem pravu, ni končana. Ne glede na pravne posledice so postopali v duhu izjave: "In če kdo ve, veste to vi. Tudi na RTV smo se zavezali vsi skupaj, da ga bomo očistili janšizma. In jaz vem, da vi natančno veste, kaj to pomeni." Prejšnji predsednik sveta RTV dr. Peter Gregorčič je povedal, da so na to, kar se zdaj dogaja, opozarjali že prej. Napovedali so odstavitve: "Napovedali smo že takrat, ko je bil zakon poslan v javno razpravo, žal šele po sprejetju. O teh posledicah smo govorili v naši pritožbi na ustavno sodišče." Da se bo to zgodilo, je bilo po njegovih besedah mogoče pričakovati od javne tribune o razmerah na RTV 23. marca 2022 … "s tistimi, sedaj že nekako ponarodelimi besedami Marcela Štefančiča, ki je povedal, da koga je več in katerih je manj in da natančno vejo, kdo to so. Sedaj, ko so prišli na oblast, so jih poiskali, in če parafriziram Simona Karduma, sedaj že odstopljenega člana uprave RTV Slovenije, naprej so jih prešteli in zdaj so jih tudi izšteli."


Gregorčič je še opozoril na sporno novelo zakona o RTV, ki je omogočila protizakonito in protiustavno stanje v osrednji javni medijski hiši. Dodal je: "Najbolj boleče pa je to, da ustavno sodišče o tem že več kot eno leto molči. Potem, ko se je uklonilo željam politike in je odpravilo začasno zadržanje, je v bistvu samo odgovorno za stanje, kakršno vlada sedaj na RTV Slovenija.“ Ustavno sodišče je z odpravo začasnega zadržanja, brez vsebinske odločitve o ustavnosti te izpodbijane novele zakona o RTV, to stanje dejansko omogočilo. Gregorčič se sprašujem, kdaj, če sploh kdaj, se bo ustavno sodišče dokončno odločilo o tej noveli. In zakaj se te presoje ne loti, tako kot je samo reklo: absolutno prednostno. Očitno se zdi, da je šlo na roko vladajoči politiki in sedaj se je obrnilo stran in vsega dogajanja na RTV Slovenija ne želi videti in ga očitno tudi ne vidi."

Slovenija, Politika, Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.