Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Kitajski katoličani pri molitvi (foto: Vatican Media)
Kitajski katoličani pri molitvi | (foto: Vatican Media)

Novo škofovsko posvečenje na Kitajskem

Svet | 26.01.2024, 09:23 Marta Jerebič

Sveti sedež je včeraj sporočil, da je bil na Kitajskem posvečen nov škof v kraju Zhengzhou v provinci Henan in da je do posvečenja prišlo v sklopu sporazuma med Vatikanom in Kitajsko. Papež Frančišek je Tadeja Wanga Yueshenga za škofa imenoval 16. decembra, objava tega podatka pa je sovpadala z včerajšnjim posvečenjem. Vatikanska agencija Fides dodaja, da od podpisa sporazuma leta 2018 na Kitajskem ni prišlo do nezakonitih posvečenj škofov.

Novi škof se je rodil 27. februarja 1966 v Zhumadianu v provinci Henan. Med letoma 1987-1993 je študiral filozofijo in teologijo v semenišču. V duhovnika je bil posvečen 17. oktobra 1993. Od leta 2011 je bil župnik v okrožju Huiji v Zhengzhouju.

Agencija Fides poroča, da je bila škofija Zhengzhou od šestdesetih let prejšnjega stoletja brez škofov, upravljali so jo apostolski administratorji. V osemdesetih letih prejšnjega stoletja je bilo na novo zgrajenih nekaj cerkva. Krščenih je bilo takrat približno 20.000 v štirimilijonskem mestu. Danes je število prebivalcev podvojeno, število katoličanov pa se giblje med 10.000 in 20.000.

Svet
Skupina Booom! (photo: osebni arhiv) Skupina Booom! (photo: osebni arhiv)

Po uvrstitvi v finale so odšli tudi v cerkev

Patrik Mrak, Luka Cvetičanin in Matevž Derenda, člani skupine Booom! so na festivalu »Una Voce per San Marino«, tekmovanju, na katerem v San Marinu izbirajo svojega predstavnika za pesem ...

Pogajanja o OMD na MKGP (photo: MKGP) Pogajanja o OMD na MKGP (photo: MKGP)

Črni torek za slovensko in evropsko kmetijstvo

Pričakovanja kmečkih stanovskih organizacij, da se bodo včerajšnja pogajanja z predstavniki Ministrstva za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano, pod vodstvom ministrice Mateje Čalušić in predstavniki ...