Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Kitajski katoličani pri molitvi (foto: Vatican Media)
Kitajski katoličani pri molitvi | (foto: Vatican Media)

Novo škofovsko posvečenje na Kitajskem

Svet | 26.01.2024, 09:23 Marta Jerebič

Sveti sedež je včeraj sporočil, da je bil na Kitajskem posvečen nov škof v kraju Zhengzhou v provinci Henan in da je do posvečenja prišlo v sklopu sporazuma med Vatikanom in Kitajsko. Papež Frančišek je Tadeja Wanga Yueshenga za škofa imenoval 16. decembra, objava tega podatka pa je sovpadala z včerajšnjim posvečenjem. Vatikanska agencija Fides dodaja, da od podpisa sporazuma leta 2018 na Kitajskem ni prišlo do nezakonitih posvečenj škofov.

Novi škof se je rodil 27. februarja 1966 v Zhumadianu v provinci Henan. Med letoma 1987-1993 je študiral filozofijo in teologijo v semenišču. V duhovnika je bil posvečen 17. oktobra 1993. Od leta 2011 je bil župnik v okrožju Huiji v Zhengzhouju.

Agencija Fides poroča, da je bila škofija Zhengzhou od šestdesetih let prejšnjega stoletja brez škofov, upravljali so jo apostolski administratorji. V osemdesetih letih prejšnjega stoletja je bilo na novo zgrajenih nekaj cerkva. Krščenih je bilo takrat približno 20.000 v štirimilijonskem mestu. Danes je število prebivalcev podvojeno, število katoličanov pa se giblje med 10.000 in 20.000.

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.