Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Stop - meja (foto: Pixabay)
Stop - meja | (foto: Pixabay)

KPK potegnila zavoro, Golob ima trenutno mir

Slovenija | 24.01.2024, 10:10 Tanja Dominko

Komisija za preprečevanje korupcije ustavlja postopek zoper premiera Roberta Goloba. Preiskovanje domnevnih pritiskov premierja na zaposlene na ministrstvu za notranje zadeve bi se tako lahko upočasnilo do te mere, da bodo prej volitve. Po mnenju nekdanjega notranjega ministra Vinka Gorenaka je v ozadju interes zaščititi Goloba, delo komisije bi se namreč lahko nadaljevalo, saj gre za neodvisen organ.

S postopkom bo nadaljeval "takoj, ko bo mogoče"

KPK je novembra zoper premierja Goloba uvedla preiskavo zaradi nedovoljenih pritiskov na nekdanjo notranjo ministrico Tatjano Bobnar in druge zaposlene na MNZ. Predsednik vlade je nato prek svojega pooblaščenca, odvetnika Stojana Zdolška zahteval vpogled v spis. KPK je za mnenje zaprosila specializirano državno tožilstvo. Odgovor se je glasil, da bi izročitev določene dokumentacije iz spisa obravnavani osebi škodovalo interesom predkazenskega postopka, ki je nad postopki KPK-ja. S postopkom bo nadaljeval "takoj, ko bo mogoče".

Vinko Gorenak: Absurd nad absurdi

Nekdanji minister za notranje zadeve Vinko Gorenak ob tem pomenljivo doda: »Začasna zaustavitev je lahko do konca mandata, verjetno bo tako ostalo, saj so vse skupaj vezali na odločitve tožilstva in sodstva, saj ker oni že delujejo, se mi umikamo, kar je absurd nad absurdi. Tožilci stavkajo, sodišča stavkajo, zgodilo se ne bo nič. Nekdo se je dogovoril, temu pravim levo politično podzemlje, da je treba Goloba zaščititi.«

Kako so vmes vpletli argument, da je predkazenski postopek nad postopkom, ki ga pelje KPK, se mu zdi zgolj neka finta. »KPK bi lahko svoje postopke izpeljala do konca, saj je čisto neodvisen organ.«

Janez Janša: Preveč je!

Predsednik SDS Janez Janša se je prav tako ogorčeno odzval na omrežju X in zapisal, da se dobesedno norčujejo iz prava, ustave, osnovnega reda, dostojanstva državljanov, normalnosti in vseh nas. Preveč je!," je bil odločen. Ob obisku Prekmurja je gostoval tudi na televiziji Idea in ponovil misel, da je KPK nekaj, česar ostale demokratične države nimajo.

Na Komisiji za preprečevanje korupcije sicer trdijo, da ne gre za zavlačevanje postopka v luči skorajšnjih evropskih volitev. Jih pa po novem čaka tudi presoja kršitev ministrstva za pravosodje pri nakupu stavbe za sodišča na Litijski cesti. Če ne bo tudi tukaj prišla do enakega zaključka- češ, s tem se ukvarjajo drugi, nam se ni treba. In karavana bo šla dalje.

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.