Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Vrtec (foto: STA)
Vrtec | (foto: STA)

Obstoj zasebnih vrtcev pod vprašajem, v združenju so nad idejo ministrstva ogorčeni

Slovenija | 23.01.2024, 07:32 Alen Salihović

Vlada odpira novo fronto, tokrat jo usmerja proti zasebnim vrtcem. Na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje namreč pripravljajo spremembe zakona, s katerimi bi po mnenju Združenja zasebnih vrtcev Slovenije slednje v praksi ukinili. Tanja Dominko je poklicala predsednico Združenja zasebnih vrtcev Slovenije Tejo Steblovnik.

SDS za sklic nujne seje odbora za izobraževanje glede zasebnih vrtcev

Poslanska skupina SDS je zahtevala sklic nujne seje odbora DZ za izobraževanje z obravnavo točke Zakaj zasebni vrtci motijo vlado? V SDS so prepričani, da je v interesu vsake razvite države, da je kar najvišje število otrok vključenih v predšolsko varstvo, vladi pa očitajo, da namerava ukiniti zasebne vrtce.

Na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje so ustanovili delovno skupino, ki se ukvarja s spremembami zakona o vrtcih. Medtem ko se na ministrstvu sprašujejo o smotrnosti financiranja zasebnih vrtcev, če v javnih ostajajo prosta mesta, pa iniciativa staršev izpostavlja, da bi spremembe financiranja pomenile zaprtje zasebnih vrtcev, so v sporočilu za javnost zapisali v stranki.

Iniciativa staršev otrok v zasebnih vrtcih je na svoji spletni strani po navedbah SDS zapisala, da so načrtovane diskriminatorne zakonske spremembe, ki se nanašajo predvsem na 34. člen zakona o vrtcih,in posegajo v sofinanciranje obiskovanja otrok v zasebnih vrtcih, pomenijo nepravično in nedopustno odvzemanje pravice otrokom do obiskovanja zasebnih vrtcev. Kot izpostavljajo v iniciativi, morajo otroci imeti glede možnosti predšolske vzgoje enake pravice in vsaka diskriminatorna obravnava je neustavna in nedopustna.

Ob tem so v SDS spomnili na zavezo koalicijske pogodbe, kjer piše, da "bodo spodbujali večje vključevanje otrok v nižje starostne skupine vrtcev, preučili možnost državnega financiranja zadnjega leta vrtca in hkrati možnosti brezplačnega vrtca za vse".

Poslanska skupina SDS ugotavlja, da vlada od začetka mandata do danes ni storila ničesar za realizacijo navedene zaveze, z namero po ukinitvi zasebnih vrtcev pa gre po njihovem mnenju očitno tudi povsem v drugo smer.

Slovenija, Politika, Sociala, Novice
Skupina Booom! (photo: osebni arhiv) Skupina Booom! (photo: osebni arhiv)

Po uvrstitvi v finale so odšli tudi v cerkev

Patrik Mrak, Luka Cvetičanin in Matevž Derenda, člani skupine Booom! so na festivalu »Una Voce per San Marino«, tekmovanju, na katerem v San Marinu izbirajo svojega predstavnika za pesem ...

Pogajanja o OMD na MKGP (photo: MKGP) Pogajanja o OMD na MKGP (photo: MKGP)

Črni torek za slovensko in evropsko kmetijstvo

Pričakovanja kmečkih stanovskih organizacij, da se bodo včerajšnja pogajanja z predstavniki Ministrstva za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano, pod vodstvom ministrice Mateje Čalušić in predstavniki ...