Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Vrtec (foto: STA)
Vrtec | (foto: STA)

Obstoj zasebnih vrtcev pod vprašajem, v združenju so nad idejo ministrstva ogorčeni

Slovenija | 23.01.2024, 07:32 Alen Salihović

Vlada odpira novo fronto, tokrat jo usmerja proti zasebnim vrtcem. Na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje namreč pripravljajo spremembe zakona, s katerimi bi po mnenju Združenja zasebnih vrtcev Slovenije slednje v praksi ukinili. Tanja Dominko je poklicala predsednico Združenja zasebnih vrtcev Slovenije Tejo Steblovnik.

SDS za sklic nujne seje odbora za izobraževanje glede zasebnih vrtcev

Poslanska skupina SDS je zahtevala sklic nujne seje odbora DZ za izobraževanje z obravnavo točke Zakaj zasebni vrtci motijo vlado? V SDS so prepričani, da je v interesu vsake razvite države, da je kar najvišje število otrok vključenih v predšolsko varstvo, vladi pa očitajo, da namerava ukiniti zasebne vrtce.

Na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje so ustanovili delovno skupino, ki se ukvarja s spremembami zakona o vrtcih. Medtem ko se na ministrstvu sprašujejo o smotrnosti financiranja zasebnih vrtcev, če v javnih ostajajo prosta mesta, pa iniciativa staršev izpostavlja, da bi spremembe financiranja pomenile zaprtje zasebnih vrtcev, so v sporočilu za javnost zapisali v stranki.

Iniciativa staršev otrok v zasebnih vrtcih je na svoji spletni strani po navedbah SDS zapisala, da so načrtovane diskriminatorne zakonske spremembe, ki se nanašajo predvsem na 34. člen zakona o vrtcih,in posegajo v sofinanciranje obiskovanja otrok v zasebnih vrtcih, pomenijo nepravično in nedopustno odvzemanje pravice otrokom do obiskovanja zasebnih vrtcev. Kot izpostavljajo v iniciativi, morajo otroci imeti glede možnosti predšolske vzgoje enake pravice in vsaka diskriminatorna obravnava je neustavna in nedopustna.

Ob tem so v SDS spomnili na zavezo koalicijske pogodbe, kjer piše, da "bodo spodbujali večje vključevanje otrok v nižje starostne skupine vrtcev, preučili možnost državnega financiranja zadnjega leta vrtca in hkrati možnosti brezplačnega vrtca za vse".

Poslanska skupina SDS ugotavlja, da vlada od začetka mandata do danes ni storila ničesar za realizacijo navedene zaveze, z namero po ukinitvi zasebnih vrtcev pa gre po njihovem mnenju očitno tudi povsem v drugo smer.

Slovenija, Politika, Sociala, Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.