Jože BartoljJože Bartolj
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Nejc Krevs in Borut Pahor (foto: Nejc Krevs)
Nejc Krevs in Borut Pahor | (foto: Nejc Krevs)

Pahor v Krakovu: Samo s kulturo spominjanja lahko preprečimo nove oblike antisemitizma

Slovenija | 22.01.2024, 17:15 Alen Salihović

Na Poljskem poteka evropska konferenca političnih in verskih voditeljev, ki razpravljajo o vzponu antisemitizma v Evropi v luči bližajočega spomina na žrtve holokavstva. V delegaciji, ki si je ogledala tudi uničevalno taborišče Auschwitz, je nekdanji predsednik Republike Borut Pahor.

Priluhnite pogovoru z Borutom Pahorjem. 

Musk pred nastopom na konferenci o antisemitizmu obiskal Auschwitz

Ameriški milijarder in podjetnik Elon Musk, lastnik družbenega omrežja X ter podjetij Tesla in SpaceX, se v Krakovu udeležuje mednarodne konference o antisemitizmu, ki jo organizira Evropsko judovsko združenje - EJA.

Musk, ki je bil obtožen podpiranja antisemitskih izjav na spletnih platformah, je pred tem obiskal spominski muzej Auschwitz-Birkenau na jugu Poljske. Kasneje je dejal, da je šlo za nesporazum in se opravičil, kljub temu pa mu nekateri kritiki očitajo, da omrežje X nezadostno ukrepa proti antisemitskim objavam.

Konferenca, ki se je udeležuje tudi več trenutnih in nekdanjih političnih voditeljev ter diplomatskih predstavnikov, med njimi poljski predsednik Andrzej Duda in nekdanji slovenski predsednik Borut Pahor, poteka v tednu pred 79. obletnico osvoboditve koncentracijskega taborišča Auschwitz-Birkenau.

Borut Pahor
Borut Pahor © Nejc Krevs

Slovenija, Politika, Evropska Unija, Novice
Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija) Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija)

Vinko Bokalič Iglič primas Argentine

Papež je argentinsko škofijo Santiago del Estero povzdignil v nadškofijo in za prvega nadškofa imenoval dosedanjega škofa v tem mestu, našega rojaka, Vinka Bokaliča Igliča. Podelil mu je tudi ...

Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak) Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak)

V "Ameriških Brezjah” bo ponovitev nove maše

Za slovensko versko središče v Lemontu pri Chicagu v ZDA, ki letos praznuje 30-letnico delovanja, bo to nedeljo velik praznik, saj bo prvo sveto mašo imel ameriški duhovnik slovenskega rodu Martin ...

Sobodajalstvo (photo: Pexels) Sobodajalstvo (photo: Pexels)

Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev

»Kdor se odloči za dejavnost oddajanja sob ali apartmajev, naj se tega loti celostno. Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev. Z dobro nastanitvijo in prijaznostjo pri opravljanju dela se ...