Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Nejc Krevs in Borut Pahor (foto: Nejc Krevs)
Nejc Krevs in Borut Pahor | (foto: Nejc Krevs)

Pahor v Krakovu: Samo s kulturo spominjanja lahko preprečimo nove oblike antisemitizma

Slovenija | 22.01.2024, 17:15 Alen Salihović

Na Poljskem poteka evropska konferenca političnih in verskih voditeljev, ki razpravljajo o vzponu antisemitizma v Evropi v luči bližajočega spomina na žrtve holokavstva. V delegaciji, ki si je ogledala tudi uničevalno taborišče Auschwitz, je nekdanji predsednik Republike Borut Pahor.

Priluhnite pogovoru z Borutom Pahorjem. 

Musk pred nastopom na konferenci o antisemitizmu obiskal Auschwitz

Ameriški milijarder in podjetnik Elon Musk, lastnik družbenega omrežja X ter podjetij Tesla in SpaceX, se v Krakovu udeležuje mednarodne konference o antisemitizmu, ki jo organizira Evropsko judovsko združenje - EJA.

Musk, ki je bil obtožen podpiranja antisemitskih izjav na spletnih platformah, je pred tem obiskal spominski muzej Auschwitz-Birkenau na jugu Poljske. Kasneje je dejal, da je šlo za nesporazum in se opravičil, kljub temu pa mu nekateri kritiki očitajo, da omrežje X nezadostno ukrepa proti antisemitskim objavam.

Konferenca, ki se je udeležuje tudi več trenutnih in nekdanjih političnih voditeljev ter diplomatskih predstavnikov, med njimi poljski predsednik Andrzej Duda in nekdanji slovenski predsednik Borut Pahor, poteka v tednu pred 79. obletnico osvoboditve koncentracijskega taborišča Auschwitz-Birkenau.

Borut Pahor
Borut Pahor © Nejc Krevs

Slovenija, Politika, Evropska Unija, Novice
Damijana Medved (photo: Rok Mihevc) Damijana Medved (photo: Rok Mihevc)

Katera je vaša najlepša slovenska beseda?

Leta 1999 je Unesco 21. februar razglasil za mednarodni dan maternega jezika. Datum je bil izbran kot spomin na protest in smrt bengalskih študentov, ki so 21. februarja 1952 v Pakistanu zahtevali ...

Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay) Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay)

O časovnih prepovedih gnojenja

Z gnojenjem zemlji vračamo hranila, ki jih v času vegetacije gojene kmetijske rastline porabijo. Uredba o varstvu voda pred onesnaževanjem z nitrati iz kmetijskih virov predpisuje, da se v zimskem ...

Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek) Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek)

Kačo namesto psa?

V studiu smo poleg Aleša Abrama iz Društva ljubiteljev eksotičnih živali Bioexo gostili tudi rdečerepega udava Feliksa in bradato agamo Tineta. Aleš Abram poudarja, da se eksotičnih živali držijo ...