Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Nejc Krevs in Borut Pahor (foto: Nejc Krevs)
Nejc Krevs in Borut Pahor | (foto: Nejc Krevs)

Pahor v Krakovu: Samo s kulturo spominjanja lahko preprečimo nove oblike antisemitizma

Slovenija | 22.01.2024, 17:15 Alen Salihović

Na Poljskem poteka evropska konferenca političnih in verskih voditeljev, ki razpravljajo o vzponu antisemitizma v Evropi v luči bližajočega spomina na žrtve holokavstva. V delegaciji, ki si je ogledala tudi uničevalno taborišče Auschwitz, je nekdanji predsednik Republike Borut Pahor.

Priluhnite pogovoru z Borutom Pahorjem. 

Musk pred nastopom na konferenci o antisemitizmu obiskal Auschwitz

Ameriški milijarder in podjetnik Elon Musk, lastnik družbenega omrežja X ter podjetij Tesla in SpaceX, se v Krakovu udeležuje mednarodne konference o antisemitizmu, ki jo organizira Evropsko judovsko združenje - EJA.

Musk, ki je bil obtožen podpiranja antisemitskih izjav na spletnih platformah, je pred tem obiskal spominski muzej Auschwitz-Birkenau na jugu Poljske. Kasneje je dejal, da je šlo za nesporazum in se opravičil, kljub temu pa mu nekateri kritiki očitajo, da omrežje X nezadostno ukrepa proti antisemitskim objavam.

Konferenca, ki se je udeležuje tudi več trenutnih in nekdanjih političnih voditeljev ter diplomatskih predstavnikov, med njimi poljski predsednik Andrzej Duda in nekdanji slovenski predsednik Borut Pahor, poteka v tednu pred 79. obletnico osvoboditve koncentracijskega taborišča Auschwitz-Birkenau.

Borut Pahor
Borut Pahor © Nejc Krevs

Slovenija, Politika, Evropska Unija, Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.