Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Predstavniki treh Cerkva so popili kozarec vode, ki so jo zajeli iz skupne buče, postavljene pred oltar (foto: Igor Vojinović)
Predstavniki treh Cerkva so popili kozarec vode, ki so jo zajeli iz skupne buče, postavljene pred oltar | (foto: Igor Vojinović)

Ne dogmatski sistem, ampak človek v ospredju

Novice | 22.01.2024, 11:17 Marjana Debevec

Smo sredi ekumenskega tedna, ko po župnijah premišljujemo in molimo za edinost med vsemi kristjani. Tudi ta konec tedna je potekalo več dogodkov. V soboto je v novomeški stolnici grkokatoliški škof iz Križevcev Milan Stipić ob somaševanju novomeškega škofa Andreja Sajeta vodil božansko liturgijo svetega Janeza Zlatoustega. V evangeličanski cerkvi v Ljubljani pa je včeraj potekalo že tradicionalno ekumensko bogoslužje, ki so se ga udeležili predstavniki evangeličanske, pravoslavne in Katoliške cerkve.

Vsakoletnega bogoslužja v evangeličanski cerkvi v Ljubljani, ki nadaljuje tradicijo prijateljskih srečevanj, so se na povabilo nekdanjega škofa Geze Fila udeležili škof Anton Jamnik, pravoslavni duhovnik Mitar Tanasić, dr. Bogdan Dolenc, Silvester Gabršček in ter verniki katoliške in evangeličanske cerkve. Škof Jamnik je poudaril, da je potrebno videti sočloveka, se s sočutjem vživeti v njegov položaj, mu prisluhniti in s konkretnimi dejanji pomagati odkrivati njegovo dostojanstvo.

Škof Jamnik je še poudaril, da se moramo na vse načine upirati skušnjavi sodobne družbe, ki želi drugega popredmetiti, imeti vse pod nadzorom in obvladovati človeka v različnih oblikah tehnične in empirične racionalnosti. Kristjani smo poklicani, da v tem svetu pričujemo o dostojanstvu človeka ter skrbi za tistega, ki je v najtežjem položaju.

»Tako nas Božja beseda vabi k temu, da ne bo nikoli med kristjani ključna neka struktura, ali nek dogmastki sistem. Ključnega pomena je človek, s tistim, kar nosi v sebi; da se srečamo z njim in gradimo pristne odnose med sestrami in brati.«

Po besedah dr. Bogdana Dolenca pa je razdeljena Kristusova Cerkev podoba strgane mreže, ki je potrebna popravila. »To naše ekumensko delo bi lahko primerjali ravno s tem popravljanjem mreže,« je poudaril Dolenc in dodal, da današnji čas, v katerem nismo več vajeni zakrpati, kar je raztrgano, potrebuje krojačev.

Naš 'krojač' pa je predvsem Jezus. On bo zakrpal tako, da se strgano niti ne bo poznalo. Želim, da bi sodelovali pri tem čudovitem Božjem projektu,« je med drugim dejal prof. Dolenc.

Pravoslavni duhovnik Mitar Tanasić pa je poudaril, da čim bližje smo Kristusu, čim bolj gradimo prijateljski odnos z njim, tem bližje smo tudi drug drugemu.

Ekumensko bogoslužje, ki ga je s petjem popestril zbor Marijinega dela, se je zaključilo v prijateljskem druženju.

Novice
Skupina Booom! (photo: osebni arhiv) Skupina Booom! (photo: osebni arhiv)

Po uvrstitvi v finale so odšli tudi v cerkev

Patrik Mrak, Luka Cvetičanin in Matevž Derenda, člani skupine Booom! so na festivalu »Una Voce per San Marino«, tekmovanju, na katerem v San Marinu izbirajo svojega predstavnika za pesem ...

Pogajanja o OMD na MKGP (photo: MKGP) Pogajanja o OMD na MKGP (photo: MKGP)

Črni torek za slovensko in evropsko kmetijstvo

Pričakovanja kmečkih stanovskih organizacij, da se bodo včerajšnja pogajanja z predstavniki Ministrstva za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano, pod vodstvom ministrice Mateje Čalušić in predstavniki ...