Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Slovesnost v celjski stolnici; nagovor Mateja Prepadnika (foto: Jože Potrpin)
Slovesnost v celjski stolnici; nagovor Mateja Prepadnika | (foto: Jože Potrpin)

Že 10 let vztrajajo v molitvi pred Najsvetejšim

Novice | 22.01.2024, 11:01 Marjana Debevec

Celjska škofija je včeraj poleg nedelje Božje besede in tedna molitve za edinost kristjanov včeraj praznovala tudi 10. obletnico skoraj vsakodnevnega češčenja Najsvetejšega, od jutra do večera, v celjski stolnici. S tem so obeležili tudi začetek leta molitve v pripravi na sveto leto 2025. Škof Maksimilijan Matjaž je vse zbrane povabil, naj se pridružijo papeževemu romanju v letu molitve.

Sveti oče je celotno Cerkev pozval, naj se na sveto leto 2025 pripravljamo s poglobljeno molitvijo. Naša molitev naj bi bila po besedah škofa Matjaža sad našega pogovora, naše preprostosti, našega preprostega zaupanja v Gospoda, v Njegovo Besedo in v Njegovo navzočnost med nami, da bi postali bolj molitveni. »To leto in sveti oče nam ne želita naložiti nekih dodatnih molitev, ki naj bi jih obhajali in molili v tem času, ampak da bi naše življenje, naši pogovori, naše besede postajale lepe, postajale bolj tople, bolj polne ljubezni, ali z drugo besedo, da bi postajale molitev.«

Kako to, da v stolnici molijo 24 ur na dan?

Pobudnik in glavni koordinator češčenja Matej Prepadnik je povedal, da so po molitvenih in drugih pripravah v adventu leta 2013 sprožili akcijo zbiranja prijav vernikov, ki so bili pripravljeni postati stalni častilci evharističnega Jezusa.

»Odziv je bil, hvala Bogu, navdušujoč! Jezus je od vsega začetka vzel stvari v svoje roke, kar se je tekom prijav kazalo tako, da je stalne častilce klical točno v (še) prazne termine. Z rednim evharističnim češčenjem smo začeli na mrzlo ponedeljkovo jutro, srečnega 13. januarja 2014.«

Namen njihovega stalnega evharističnega češčenja je isti kot povsod, kjer poteka neprekinjeno češčenje evharističnega Jezusa – vračati ljubezen Gospodu, ki nas neprenehoma neskončno ljubi.

Redno, skoraj vsakodnevno evharistično češčenje, poteka od ponedeljka do petka od 8. do 20. ure in ob sobotah od 8. do 12. ure.

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.