Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Srečanje v Davosu (foto: uradna spletna stran)
Srečanje v Davosu | (foto: uradna spletna stran)

Papež udeležencem srečanja v Davosu: Imate moralno odgovornost

Novice | 19.01.2024, 09:26 Marjana Debevec

Papež Frančišek je v svojem sporočilu udeležencem letnega srečanja Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu postavil izzivalno vprašanje: Kako je mogoče, da v današnjem svetu ljudje še vedno umirajo zaradi lakote, so izkoriščani, obsojeni na nepismenost, brez osnovne zdravstvene oskrbe in ostajajo brezdomci?

Več kot tri tisoč udeležencev iz sveta ekonomije in politike je sveti oče pozval, naj se združijo v spodbujanju daljnosežnih in etično veljavnih modelov globalizacije, ki bodo iskanje moči in individualne koristi podredili skupnemu dobremu človeške družine.

V sporočilu je papež zapisal, da je največji izziv, s katerim se trenutno sooča človeštvo, zagotoviti mirno sobivanje in celostni razvoj za vse. »Upam,« tako sveti oče, »da se bodo udeleženci letošnjega foruma zavedali moralne odgovornosti, ki jo ima vsak izmed nas v boju proti revščini, pri doseganju celostnega razvoja za vse naše brate in sestre ter pri prizadevanju za mirno sožitje med narodi.«

Mir, po katerem hrepenijo ljudstva našega sveta, ne more biti nič drugega kot sad pravičnosti. Zato zahteva tudi odpravo krivic, ki so temeljni vzroki oboroženih in drugih sporov, je prepričan papež.

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.