Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Molitev za mir v rimskem Koloseju (foto: Vatican News)
Molitev za mir v rimskem Koloseju | (foto: Vatican News)

Kristjani lahko pričujemo le skupaj!

Novice | 20.01.2024, 07:10 Marjana Debevec

V četrtek se je z ekumenskim bogoslužjem predstavnikov različnih krščanskih cerkva v Celju začel teden molitve za edinost med kristjani. Po škofijah in župnijah se bodo v teh dneh zvrstile molitve in srečanja, ki bodo spodbujale globlje vezi med kristjani. Kaj še lahko pričakujemo v prihodnjih dneh?

Že vrsto let se kristjani različnih cerkva v molitveni osmini zberejo v evangeličanski cerkvi v Ljubljani. Tako bo tudi jutri dopoldne, ko bo osrednji govornik ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik.

Vedno sledi druženje, ki je po besedah dolgoletnega ekumenskega delavca Silvestra Gaberščka priložnost za tkanje prijateljskih vezi. Prepričan je namreč, da se ekumenizem ne živi samo v tem tednu, ampak traja skozi vse leto.

»In lahko bi rekel, da v vseh teh zadnjih letih, zlasti v preteklem, ekumenizem postaja pristno življenje. Ne srečujemo se samo v tem tednu, ampak tudi ob praznikih – bodisi ob teh, ki jih ima posamezna cerkev, bodisi ob osebnih ali drugih – in čutimo, da pripadamo drug drugemu.

Čutimo pa tudi, da smo skupaj odgovorni za določena družbena vprašanja, na katera se moramo odzvati skupaj.«

Drug večji dogodek bo v torek pri frančiškanih na Tromostovju, kjer bodo predstavniki različnih cerkva pričevali o svojih izkušnjah iz preteklega leta. Te vezi so po Gaberščkovih besedah zelo močno prišle do izraza lani na Forumu za dialog v Kopru, ki je povezal 16 držav in različne krščanske skupnosti.

»In mislim, da brez pristnega medsebojnega odnosa že prej med nami v Sloveniji – bodisi tukaj v Ljubljani, ali pa na Obali – ne bi uspeli uresničiti takšnega srečanja. To namreč ni bilo samo teoretsko predavanje različnih pogledov, ampak je bilo pričevanje skupnega življenja.«

Lanska ekumenska molitev v Celju
Lanska ekumenska molitev v Celju © Škofija Celje

Pred sklepom molitvene osmine za edinost kristjanov pa v sredo zvečer ob 19.00 pripravljajo še okroglo mizo v prostorih Srbske pravoslavne cerkve v Ljubljani. Na njej bodo poleg predstavnikov omenjene cerkve sodelovali tudi predstavniki Makedonske pravoslavne cerkve, evangeličanske in Katoliške Cerkve.

V pogovoru bodo približali svoj pogled na letošnje geslo, ki pravi: Ljubi Gospoda svojega Boga in svojega bližnjega kakor samega sebe.

Okrogla miza o ekumenizmu
Okrogla miza o ekumenizmu © MD

Letos so razmišljanja za vsak dan pripravili kristjani iz Burkine Faso, izhaja pa iz temelja ekumenizma krvi. Kristjani so namreč v tej deželi močno preganjani.

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.