Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Zgornji del baldahina nad grobom sv. Petra (foto: Vatican Media)
Zgornji del baldahina nad grobom sv. Petra | (foto: Vatican Media)

Obnova baldahina nad grobom sv. Petra

Svet | 17.01.2024, 08:16 Marta Jerebič

V vatikanski baziliki bodo v drugi polovici februarja začeli restavrirati baldahin nad grobom sv. Petra. Dela so zahtevna in nujno potrebna, končana bodo decembra. Izvedli jih bodo v pripravi na jubilejno leto 2025 in na 400-letnico posvetitve bazilike.

Baldahin, ki v višino meri skoraj 29 metrov in tehta 63 ton, velja za izjemno umetniško delo, pri njegovi izdelavi pa sta sodelovala Bernini in Borromini.

Poleg te obnove so se strokovnjaki odločili za preučitev mikroklime v celotni baziliki. Z njeno pomočjo bodo lahko pripravili ustrezen načrt za vzdrževanje vseh umetnin v baziliki.

Kljub restavratorskim delom bo še naprej mogoče obhajati sveto mašo na Petrovem grobu. Oder bo namreč obdajal baldahin, ne da bi se ga dotikal.

Sredstva za obnovo, ki bo stala sedemsto tisoč evrov, je zagotovil Red Kolumbovih vitezov. 

Svet
Skupina Booom! (photo: osebni arhiv) Skupina Booom! (photo: osebni arhiv)

Po uvrstitvi v finale so odšli tudi v cerkev

Patrik Mrak, Luka Cvetičanin in Matevž Derenda, člani skupine Booom! so na festivalu »Una Voce per San Marino«, tekmovanju, na katerem v San Marinu izbirajo svojega predstavnika za pesem ...

Pogajanja o OMD na MKGP (photo: MKGP) Pogajanja o OMD na MKGP (photo: MKGP)

Črni torek za slovensko in evropsko kmetijstvo

Pričakovanja kmečkih stanovskih organizacij, da se bodo včerajšnja pogajanja z predstavniki Ministrstva za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano, pod vodstvom ministrice Mateje Čalušić in predstavniki ...