Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Zgornji del baldahina nad grobom sv. Petra (foto: Vatican Media)
Zgornji del baldahina nad grobom sv. Petra | (foto: Vatican Media)

Obnova baldahina nad grobom sv. Petra

Svet | 17.01.2024, 08:16 Marta Jerebič

V vatikanski baziliki bodo v drugi polovici februarja začeli restavrirati baldahin nad grobom sv. Petra. Dela so zahtevna in nujno potrebna, končana bodo decembra. Izvedli jih bodo v pripravi na jubilejno leto 2025 in na 400-letnico posvetitve bazilike.

Baldahin, ki v višino meri skoraj 29 metrov in tehta 63 ton, velja za izjemno umetniško delo, pri njegovi izdelavi pa sta sodelovala Bernini in Borromini.

Poleg te obnove so se strokovnjaki odločili za preučitev mikroklime v celotni baziliki. Z njeno pomočjo bodo lahko pripravili ustrezen načrt za vzdrževanje vseh umetnin v baziliki.

Kljub restavratorskim delom bo še naprej mogoče obhajati sveto mašo na Petrovem grobu. Oder bo namreč obdajal baldahin, ne da bi se ga dotikal.

Sredstva za obnovo, ki bo stala sedemsto tisoč evrov, je zagotovil Red Kolumbovih vitezov. 

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.