Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
škofa Andrej Saje in Jože Marketz (foto: ARO)
škofa Andrej Saje in Jože Marketz | (foto: ARO)

Na tradicionalnem novoletnem srečanju Treh Slovenij v Tinjah o virih slovenskih vrednot in življenju Cerkve v sinodi

Slovenci po svetu | 16.01.2024, 14:45 Alen Salihović

Minuli konec tedna je v Katoliškem domu prosvete Sodalitas v Tinjah potekalo dvodnevno tradicionalno srečanje Treh Slovenij. Uvodno predavanje je imel v nedeljo duhovnik mariborske nadškofije Jure Sojč, ki je v luči sinode opozoril, da se danes več ne slišimo med seboj ter dodal, da nam je sinoda odprla pot za poslušanje drug drugega. Na to sta v predavanju spomnila tudi celovški škof Jože Marketz in predsednik Slovenske škofovske konference, novomeški škof Andrej Saje.

Škof Saje je opozoril, da se danes vse bolj vedemo, kot, da Boga ni. Odgovor na to je po njegovih besedah potreba po vrnitvi k temeljem naše vere.

Celovški škof Marketz, ki je izrazil veselje, da se je srečanja udeležil tudi škof Saje, da ga je smel gostiti v svoji škofiji, pa je opozoril, da Cerkev tudi danes, tako kot je v preteklosti hodi kje po napačni poti. A kot dogaja škof Marketz je sinoda odgovor na iskanje prave poti, da se Cerkev ne bo več samo odzivala na razmere v svetu ampak, da bo kazala pot.

Srečanje v Tinjah je nosilo naslov »Viri slovenskih vrednot nekoč in danes«. Gostitelj srečanja, rektor doma v Tinjah Jože Kopeinig je izrazil veselje, da so sogovorniki odprli številne teme. Dejal je, da so slovenske vrednote oblikovale nagibe za dostojanstvo posameznega rojaka in celotne družbe. "V dobi socializacije in vedno širšega sosedstva drugih narodov ali plemen morajo vrednote ohranjati in oblikovati isto vrednost posameznih narodnih skupin in hkrati skrbeti za medsebojno kulturno oplajanje;" je dejal. 

Srečanje na Tinjah se je začelo v soboto s predavanje dr. Matije Ogrina na temo Starejše slovensko slovstvo kot zrcalo slovenskih vrednot. Temu je sledilo predavanje dr. Herte Maurer Lausegger o koroški slovenski besedi in pesmi skozi čas. Popoldne je sledil ogled filma Moj dvojni jaz Katoliške mladine, ki ga je spremljala okrogla miza mladih na temo Kam pelje vlak? Moderatorka okrogle mize je bila Mateja Rihter. Z mladimi, družbeno dejavnimi sogovorniki Nadjo Kramer (deželno predstojništvo Enotne liste, samostojnega političnega gibanja koroških Slovenk in Slovencev), Katjo Berk Bevc (Mlada Slovenija), Simonom Kummrom (SGZ mladina pri Slovenski gospodarski zvezi) in Emanuelom Meserkom (Katoliška mladina) so se pogovarjali o izzivih identite, kakor jih danes dojemajo mladi Slovenci na obeh straneh meje. 

Večer so zbrani sklenili z odprtjem razstave slik Marte Jakopič Kunaver ter s koncertom na katerem sta nastopila Lydia Krek Bavdaž na violini in Janez Gregorič na kitari.

Med udeleženci, ki so se udeležili tradicionalnega novoletnega srečanja v Tinjah so bili predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev Valentin Inzko, predsednik osamosvojitvene vlade Lojze Peterle, direktor Mohorjeve Celovec Franz Kelih, antropolog Jože Ramovš in številni iz Slovenije in Avstrije.

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.