Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Zdravnik Radko Komadina (foto: Rok Mihevc)
Zdravnik Radko Komadina

Slovensko zdravniško društvo vlado pozvalo k izpolnitvi podpisanih dogovorov z zdravništvom

Slovenija | 16.01.2024, 14:06 Alen Salihović

Danes se nadaljuje stavka zdravnikov in zobozdravnikov, ki bo trajala do preklica ali sklenitve stavkovnega sporazuma. Vlada je v nedeljo Fides pozvala naj zaustavi stavkovne aktivnosti, vendar so Fidesu prepričani, da gre za sprenevedanje. K izpolnitvi podpisanih dogovorov z zdravništvom je vlado pozvalo tudi Slovensko zdravništvo društvo.

Predsednik slednjega profesor dr. Radko Komadina je v pogovoru za naš radio opozoril, da so delno izpolnjeni dogovori iz leta 2023 privedli do trenutnega konflikta med Fidesom in vlado. Z izpolnitvijo dogovorov bi vlada pripomogla k ohranitvi nemotenega delovanja javnega zdravstva v korist bolnikov, je povedal.

Prisluhnite pogovoru.

Zahteve zdravnikov

Bolniki in zdravniki smo žrtve istega sistema.

Kot odgovorni nosilec zdravstvene dejavnosti si želim, da bi mi bilo omogočeno opravljati poslanstvo zdravnika v sistemu, v katerem bo dovolj strokovno usposobljenega kadra za prijazno in varno oskrbo bolnikov in v katerem bo vsem državljankam in državljanom zagotovljena ustavna pravica do zdravstvenega varstva. Zato čutim dolžnost, da pozovem državo k aktivnemu reševanju perečih problematik, ki se odražajo v njenem odnosu do pomena in vrednotenja zdravniškega dela.

DOVOLJ MI JE životarjenja v sistemu, v katerem je mehanizem določanja plač po Zakonu o sistemu plač v javnem sektorju neposredna ovira za učinkovito nagrajevanje strokovnega zdravstvenega kadra in s tem ovira za učinkovito zagotavljanje pravice državljank in državljanov do zdravstvenega varstva.

DOVOLJ MI JE, da se vsak dan sprašujem, ali si Slovenke in Slovenci ne zaslužimo ustreznega števila strokovno usposobljenih, zadovoljnih in primerno plačanih zdravnic in zdravnikov v javnem zdravstvu.

DOVOLJ MI JE, da že leta in leta zdravniki in zdravstveni sodelavci preko meja svojih moči držimo javno zdravstvo pokonci. V nedogled ne bo šlo. Zdravnice in zdravniki smo izčrpani in izgoreli, zdravstvo pa vse bolj na kolenih.

DOVOLJ NAM JE.

Vir: Fides.si

Slovenija, Politika, Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.