Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Papež po opoldanski molitvi (foto: Vatican News)
Papež po opoldanski molitvi | (foto: Vatican News)

Papež v novem intervjuju: Bog blagoslavlja vse

Svet | 15.01.2024, 11:45 Marta Jerebič

Papež Frančišek je v novem intervjuju zatrdil, da je v dobrem zdravstvenem stanju in zanikal kakršne koli načrte za odstop. Povedal je, da ima v letošnjem letu načrtovanih več potovanj v tujino, med drugim na območje Polinezije in v Argentino. V 50-minut dolgem pogovoru za italijanski televizijski kanal Nove se je dotaknil še drugih perečih vprašanj – vojne, migracij in odločitve, da dovoli neliturgični blagoslov istospolnih parov.

Odstop za zdaj ni v njegovih mislih

Frančišek je na vprašanje o zdravju odgovoril, da je še vedno živ in da ga misel na odstop za zdaj ne zaposluje, niti si tega ne želi. Dokler je sposoben služiti, gre naprej. Ko ne bo več zmogel, bo čas, da razmisli o tem, je dejal.

Potovanja

Za avgust je napovedal potovanje na območje Polinezije, v Argentino pa namerava konec leta. V enem od prejšnjih intervjujev je dejal, da bo letos obiskal tudi Belgijo.

Bog blagoslavlja vse

V zvezi z dokumentom o blagoslovu istospolnih parov je dejal, da včasih "odločitve niso sprejete" in da ljudje v resnici ne razumejo, kaj kritizirajo. Poudaril je, da Bog blagoslavlja vse. Vendar pa morajo blagoslovljeni tudi najti pot, ki jim jo Gospod pokaže, je dejal in dodal, da jim je treba pomagati, da najdejo to pot, in jih ne obsoditi že na začetku. To je pastoralno delovanje Cerkve, je dejal papež. Vztrajal je, da je treba biti velikodušen pri odpuščanju, zlasti spovednikom je rekel, naj »vse odpustijo«. Dodal je, da je v 54 letih kot duhovnik samo enkrat odrekel odpuščanje zaradi hinavščine osebe.

Vojne - kako se bo končalo?

Papež Frančišek se je dotaknil tudi vprašanja vojne, pri čemer je posebej navedel vojne v Gazi in Ukrajini ter dejal, da se ob jedrskem orožju boji nadaljnjega stopnjevanja vseh globalnih konfliktov. "Kako se bo končalo? Kot Noetova barka? Strah me je sposobnosti samouničenja, ki jo ima človeštvo danes," je dejal in znova obsodil svetovno trgovino z orožjem.

Najpomembnejša reforma

Na vprašanje o najpomembnejši reformi v Cerkvi je papež odgovoril, da je za vse kristjane najnujnejša od vseh »reforma srca«.

Povedal je še, da mu nasmeh na obraz prinese nežnost otrok ter modrost dedkov in babic.

Televizijski intervju se je končal z običajnim povabilom, naj molimo zanj, da ne bi spodletel v svoji dolžnosti. V smehu je dodal, naj molimo za, ne proti.

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.