Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Protest v Ljubljani (foto: FB Aleš Primc)
Protest v Ljubljani | (foto: FB Aleš Primc)

Primc o odločbi MOPE: "Norost in okoljski kriminal!"

Novice | 10.01.2024, 10:18 Marjana Debevec

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je sklenilo, da presoja vplivov na okolje za kineto, ki jo je Mestna občina Ljubljana vgradila v kanal C0, ni potrebna. Opozicijski mestni svetnik Aleš Primc je ogorčen in napoveduje, da se bodo še naprej borili za zdravje ljudi.

Okoljsko ministrstvo je izdalo odločbo, da transportni kanalizacijski kanal s 3.000.000 litrov nevarnih odplak na dan nad zbirališči čiste pitne vode za 90 odstotkov Ljubljane na najbolj potresnem območju v Sloveniji, ne potrebuje presoje vplivov na okolje, čemur odločno nasprotuje mestni svetnik Aleš Primc.

»Odločba Ministrstva za okolje, podnebje in energijo, da za nevaren kanal C0 nista potrebna presoja vplivov na okolje in okoljevarstveno soglasje je norost in okoljski kriminal!

Janković, minister Kumer in Robert Golob, delajo vse, da bi zastrupili vodo za 90% Ljubljane. Potreben je splošen ljudski odpor ter samozaščita za ohranitev življenj in zdravja ljudi!,« je bil odločen Primc, ki 5. februarja vabi na nov protestni shod pred ljubljanskim magistratom.Presoja vplivov na okolje za kineto ni potrebna. 🤦‍♂️

Zaščitili bomo čisto pitno vodo

»Ne bomo odnehali. Ko gre za življenje in zdravje ljudi ni predaje! Sedaj se je dokončno izkazalo, da čisto pitno vodo v Ljubljani in Sloveniji lahko zaščitijo samo še navadni ljudje s svojo pokončnostjo in svojimi telesi,« je prepričan Primc, ki poudarja tudi, da je odločba ministrstva nezakonita in v nasprotju z 88. in 89. členom Zakona o varstvu okolja.

Ta med drugim določa, da je treba pred izvajanjem posega, ki lahko pomembno vpliva na okolje, izvesti presojo njegovih vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstveno soglasje ministrstva.

Zakon o varstvu okolja:

88. člen

(presoja vplivov na okolje in okoljevarstveno soglasje)

(1) Pred začetkom izvajanja posega, ki lahko pomembno vpliva na okolje, je treba izvesti presojo njegovih vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstveno soglasje ministrstva.

89. člen

(presoja vplivov na okolje)

(1) V postopku presoje vplivov na okolje se ugotovijo in ocenijo dolgoročni, kratkoročni, posredni ali neposredni vplivi nameravanega posega v okolje na človeka, tla, vodo, zrak, biotsko raznovrstnost in naravne vrednote, podnebje in krajino, pa tudi na človekovo nepremično premoženje in kulturno dediščino, ter njihova medsebojna razmerja.

Janković zahteva opravičilo

Na sklep ministrstva se je že odzval župan Zoran Janković, ki od predsednice države Nataše Pirc Musar celo pričakuje javno opravičilo zaradi poziva k začasni prekinitvi del na kanalu C0 in ocene, da je presoja vplivov na okolje potrebna. Obregnil se je tudi ob pristojno parlamentarno preiskovalno komisijo.

Bah Žibert: Naša komisija bo delovala naprej

Njena predsednica Anja Bah Žibert pa mu je odgovorila, da bo komisija delovala tudi v prihodnje in da je žal že večkrat pokazal, da si napačno razlaga delo preiskovalne komisije, ki ni vezana na neke etapne odločitve, temveč ugotavlja politično in drugo odgovornost nosilcev javnih funkcij v povezavi s celotnim projektom kanala C0.

»Tudi te telovadbe okoli odločitve ARSA: enkrat ja, enkrat ne, kažejo samo na to, kako pomembna je ta preiskovalna komisija in da je pred nami res težko delo,« je še pojasnila poslanka SDS Anja Bah Žibert.

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.