Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Dr. Milan Zver (foto: milanzver.eu)
Dr. Milan Zver | (foto: milanzver.eu)

Zver s pismom Svetu Evrope zaradi zadnjega dogajanja na RTV Slovenija

Slovenija | 09.01.2024, 14:20 Marcel Krek

Po tem, ko je vodstvo RTV Slovenija prejšnji teden na čakanje poslalo 14 novinarjev nekdanjega informativnega uredništva drugega programa televizije in jim z blokiranjem kartic preprečilo dostop do delovnih mest, se je na dogajanje s pismom Svetu Evrope odzval evroposlanec iz vrst Evropske ljudske stranke Milan Zver. Opozarja na po njegovem mnenju nedopusten revanšizem, mobing in šikaniranje novega vodstva nad določenimi novinarji.

Zver, ki sta se mu v pismu pridružila še predsednik Združenja novinarjev in publicistov Matevž Tomšič in predsednik Slovenskega združenja domoljubnih novinarjev Jože Biščak, opozarja, da novo vodstvo RTV Slovenija s kadrovskimi čistkami in vlada s politično podreditvijo javnega medija močno krnita medijsko svobodo ter pluralnost medijev pri nas. "Namen tega (pisma) je seznaniti Svet Evrope in pa tudi 15 novinarskih združenj, ki so članice platforme Sveta Evrope z drastičnimi posegi politike na osrednji nacionalni televiziji." Po njegovem mnenju ti posegi niso zgolj kazenske narave, čeprav je vodstvo "obglavilo" celotno prejšnje vodstvo, ampak posegajo tudi v programsko shemo. "Sledijo določeni paradigmi, kar je nesprejemljivo tudi na evropski ravni," je oster evropski poslanec iz vrst Evropske ljudske stranke.

 

Zakaj Svet Evrope in kako naprej?

Svet Evrope sicer ni institucija Evropske unije. Zvera smo zato vprašali, zakaj je pismo naslovil na Svet Evrope, in ne na eno od institucij EU. "Ta institucija nima nekih izvršilnih inštrumentov, da bi lahko posegla v kakšni svoji državi članici. Čutim pa odgovornost, da se obvesti evropska javnost in tudi širše. Kajti to, kar se sedaj dogaja, še ni bilo videno," pojasnjuje Zver in dodaja: "Tudi pri EU bo treba posredovati. Zlasti pri Evropski Komisiji, ki sistemsko spremlja medijsko dogajanje v državah članicah."

Zver je pred mesecem za naš radio komentiral obisk evropske komisarke Vere Jourove v času odločanja o zakonu o RTV, ki je posledično prinesel novo vodstvo javnega servisa. Potezo komisarke je takrat označil za napako ter nedopusten poseg v zakonodajni postopek v državi članici. Odziva komisarke v tem primeru Zver ne pričakuje, obljublja pa, da jo bo ob prvi priložnosti vprašal za mnenje o tem, "kajti ona je eksplicitno podprla novelo zakona o RTV pred meseci. In to, kar se sedaj dogaja, je samo posledica spremembe tega zakona, tako da nosi tudi ona osebno odgovornost ali pa soodgovornost za to, kar se dogaja danes na slovenski RTV," je jasen Zver.

Pismo je v celoti objavljeno na spodnji povezavi:

https://www.milanzver.eu/sites/www.milanzver.eu/files/datoteke/mz_svet_evrope_fin.pdf

Slovenija, Evropska Unija, Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.