Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Matjaž Venta po prejemu diakonskega posvečenja (foto: fb Župnija Dob )
Matjaž Venta po prejemu diakonskega posvečenja | (foto: fb Župnija Dob )

Letos bomo dobili štiri novomašnike

Novice | 08.01.2024, 10:54 Marjana Debevec

Cerkev na Slovenskem je včeraj dobila še enega bodočega duhovnika. Diakonsko posvečenje je v Dobu pri Domžalah prejel bogoslovec 6. letnika Matjaž Venta. Poleg njega bodo mašniško posvečenje letos prejeli še trije bogoslovci.

Diakon je poklican k služenju, vendar ne zaradi sebe, je bil jasen nadškof Zore. Matjažu Venti je dejal, da kot diakon ne bo mogel delovati iz sebe in tudi sadov svojega dela ne bo mogel dajati v svojo kaščo. »Zato boš moral vsak dan znova skloniti glavo in v srcu zmoliti Gospodov besedo: 'Nekoristen služabnik sem. Naredil sem, kar sem bil dolžan narediti.«

Cerkev na Dobu je bila nabito polna
Cerkev na Dobu je bila nabito polna © fb Župnija Dob
 

Nadškof Zore je včeraj podelil še službo bralca bogoslovcu tretjega letnika Roku Gorniku iz Župnije Ribnica. Obema je zaželel, naj v njiju odmeva Jezusova beseda, da brez Njegova ne moreta ničesar storiti. »Ta beseda nas varuje pred tem, da bi začeli spreminjati svet po svojem okusu, po svoji pameti.«

Obenem pa jima je ponovil Jezusove besede: Jaz sem z vami vse dni do konca sveta. »Ta Jezusova beseda pa nas varuje pred malodušnostjo, ali celo obupom.«

Matjaž Venta in Rok Gornik
Matjaž Venta in Rok Gornik © fb Župnija Dob

Odločitev za duhovništvo je v Matjažu Venti zorela kar nekaj let. Rojen je leta 1980 v župniji Ljubljana Polje V času iskanja, kako odgovoriti na Božji klic, se je oblikoval na različnih področjih. Dejavno sodeluje pri pobudi 40 dni za življenje, veliko pa mu je dala tudi Marija na Kureščku, kjer je njegov poklic dozorel.

Potem ko se je na včerajšnji slovesnosti zahvalil vsem, ki hodijo z njim na tej poti, se je z vsem srcem zahvalil Bogu, ki je alfa in omega vsega. »Ki mi je po starših podaril življenje, da ga lahko podarjam naprej. Zanj smo kot ljubljeni sinodi in hčere neizmerno dragoceni. On nas je prvi vzljubil,« je med drugim dejal diakon Matjaž Venta.

Poleg njega bodo mašniško posvečenje letos prejeli še Luka Jesenko iz župnije Godovič, Mel Kovic iz župnije Miren pri Novi Gorici in salezijanec Gregor Markeljc iz Šentruperta na Dolenjskem.

Slovesnosti so se udeležili tudi številni duhovniki
Slovesnosti so se udeležili tudi številni duhovniki © fb Župnija Dob

Polaganje rok na Matjaževo glavo
Polaganje rok na Matjaževo glavo © fb Župnija Dob

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.