Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Papež Frančišek pri polnočni sveti maši (foto: Vatican Media)
Papež Frančišek pri polnočni sveti maši | (foto: Vatican Media)

Papež Frančišek: V iskanju Boga sledite trem modrim

Svet | 06.01.2024, 12:58 Andrej Šinko

Obhajamo praznik Gospodovega razglašenja oziroma svetih treh kraljev. Trije modri podajajo bolj nazorno in živo predstavo o častilcih iz poganskih krajev, ki so prišli pozdravit in molit novorojenega Odrešenika. Ob prazniku je sveto mašo v baziliki sv. Petra daroval papež Frančišek, ki je spregovoril o tem, kako nas posnemanje treh kraljev lahko pripelje bližje Bogu.

Papež je po poročanju Radia Vatikan pojasnil, da so trije kralji podoba ljudstev, ki potujejo v iskanju Boga, tistih, ki lahko od daleč slišijo sporočilo odrešenja, pa tudi vseh izgubljenih, ki slišijo vabljenje prijaznega glasu.

Sveti oče je zato povabil, da razmišljamo o treh vidikih njihovega potovanja: o njihovih pogledih, dvignjenih v nebo; njihovih nogah, ki potujejo po zemlji; in njihovih srcih, ki so se sklonila v oboževanju.

»Življenja ne preživijo tako, da strmijo pred svoja stopala, vase zatopljeni, omejeni z zemeljskimi obzorji, ki se popuščajo ali objokujejo naprej. Visoko dvignejo glave in čakajo na luč, ki lahko osvetli smisel njihovega življenja,« je dejal sveti oče in dodal, da je prav to bistvo odkrivanja resničnega smisla življenja.

Če ostajamo zprti v ozkih mejah zemeljskih stvari, če bledimo, smo sklonjenih glav, talci svojih neuspehov in obžalovanj, če hrepenimo po bogastvu in posvetnem udobju, namesto da bi postali iskalci življenja in ljubezni, namreč naše življenje počasi izgublja luč.

Modri nas tako učijo, da se usmerimo k Bogu. »Pustiti si moramo hoditi v prijateljstvu z Gospodom, potrebujemo njegovo ljubezen, da nas podpira, in luč njegove besede, da nas vodi, kot zvezda v noči,« je dejal papež in na spodbudil, da sledimo Bogu, iščimo pri njem pogum, da ne omahnemo pred težavami, moč, da premagamo vse ovire, in veselje, da živimo v harmoničnem občestvu.

Spomnil je še, da so modri, ko so iskali Boga bili usmerjeni k Detetu, torej, da Gospoda najdejo v človeku. In v tej luči smo spodbujeni, da spremenimo način življenja in preobrazimo svet. Pri tem pa smo poklicani, da častimo Boga, ki prihaja v svoji majhnosti in prebiva v naših domovih.

Svet, Papež in Sveti sedež, Teme, Novice
Skupina Booom! (photo: osebni arhiv) Skupina Booom! (photo: osebni arhiv)

Po uvrstitvi v finale so odšli tudi v cerkev

Patrik Mrak, Luka Cvetičanin in Matevž Derenda, člani skupine Booom! so na festivalu »Una Voce per San Marino«, tekmovanju, na katerem v San Marinu izbirajo svojega predstavnika za pesem ...

Pogajanja o OMD na MKGP (photo: MKGP) Pogajanja o OMD na MKGP (photo: MKGP)

Črni torek za slovensko in evropsko kmetijstvo

Pričakovanja kmečkih stanovskih organizacij, da se bodo včerajšnja pogajanja z predstavniki Ministrstva za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano, pod vodstvom ministrice Mateje Čalušić in predstavniki ...