Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Papež podeljuje blagoslov na avdienci (foto: Vatican News)
Papež podeljuje blagoslov na avdienci | (foto: Vatican News)

Dodatna pojasnila Vatikana glede blagoslova istospolnih parov. Dr. Gabriel Kavčič: To ne bo pomirilo duhov.

Papež in Sveti sedež | 05.01.2024, 15:15 Marta Jerebič

Potem ko so se po svetu zvrstili različni odzivi na vatikanski dokument o blagoslovih istospolnih parov - nekatere škofovske konference so zavrnile njegovo izvajanje -, je Dikasterij za nauk vere 4. januarja objavila dodatno pojasnilo. V njem zatrjuje, da je v dokumentu Fiducia Súpplicans, z dne 18. decembra, več jasnih stavkov, ki ne spreminjajo cerkvenega nauka o zakonski zvezi. Prav tako izjava ne dopušča nobene vrste liturgičnih obredov ali blagoslovov, podobnih liturgičnemu obredu, ki bi lahko povzročili zmedo. Dikasterij zato zavrača očitek, da je blagoslov parov v neurejenih zvezah krivoversko, v nasprotju s cerkvenim izročilom ali bogokletno. Za dodatna pojasnila smo pred mikrofon povabili moralnega teologa dr. Gabriela Kavčiča.

Nikoli v cerkvi ali blizu oltarja

Vatikan v dodatnih pojasnilih znova poudarja, da blagoslov istospolnih parov ne sme nikoli biti liturgično oziroma obredno dejanje, »ampak gre zmeraj za neko kratko, 10 do 15 sekundno dejanje v spontanosti in v zasebnosti med duhovnikom in tem parom.« Nikoli ne sme potekati v cerkvi ali blizu oltarja.

Dikasterij za nauk vere pojasnjuje še, da gre za enostavno prošnjo za mir, za zdravje, za druge dobrine za oba prosilca in da bi Sveti Duh povzdignil vse dobro, kar je prisotno v tem paru. »Poudarek je na papeževi želji, da se upošteva to preprosto vero božjega ljudstva, ki pride pred duhovnika, odpre svoje srce, prosi za blagoslov Gospoda, Boga, in prepričanje, da kdor pride pred Boga z iskrenim srcem, ga Gospod ne bo zavrnil«. Dikasterij za nauk vere poudarja, da takšen blagoslov parov v neurejenih zvezah ni potrditev njihovega življenjskega sloga, še manj odveza.

Dodatna pojasnila ne bodo pomirila duhov

Dr. Gabriel Kavčič meni, da tudi ta dodatna pojasnila ne bodo pomirila duhov. »Že prej je bilo jasno, da duhovnik seveda lahko blagoslavlja vsakega posameznika. Navsezadnje mi damo lahko blagoslov tudi človeku, ki pride k spovedi in mu ne more duhovnik dati odveze in mu lahko da v tem primeru blagoslov. Ta zadeva ni sporna. Sporno za marsikoga v Cerkvi, kot vidimo po odzivih, je, da gre za pare. Tukaj se zadeva zatakne. Tiste, ki so prepričani, da velja katekizemsko učenje o neprimernosti, o grešnosti spolnih dejanj, ne bo prepričala nobena dodatna razlaga. Nekateri se s tem sploh ne marajo ubadati, tretji pa tako ali tako mislijo, da bi morala Cerkev vse to že povzdigniti na raven svetega zakona.«

Dr. Gabriel Kavčič tako meni, da samo množimo dodatne razlage in izjave, ki prvo skupino nikakor ne bodo prepričale. Dikasterij sicer škofovske konference poziva k ustrezni katehezi na to temo in dodaja, da se bomo morali navaditi sprejeti dejstvo, da duhovnik, ki podeli tak blagoslov, ni krivoverec, ničesar ne potrjuje in ne zanika katoliškega nauka.

Vabljeni, da prisluhnete celotnemu pogovoru z dr. Gabrielom Kavčičem.

Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.