Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Kandidatka za ministrico za kmetijstvo Mateja Čalušić (foto: Stranka GS)
Kandidatka za ministrico za kmetijstvo Mateja Čalušić | (foto: Stranka GS)

Precejšnje presenečenje v zadnjem trenutku

Slovenija | 04.01.2024, 15:38 Rok Mihevc Slovenska tiskovna agencija

Predsednik vlade Robert Golob je v državni zbor le poslal predlog za imenovanje novega ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. To pa po napovedih ni Vojko Adamič, pač pa poslanka Gibanja Svoboda Mateja Čalušić. V primeru potrditve bo nasledila Ireno Šinko, ki jo je parlament oktobra lani na Golobov predlog razrešil s položaja.

Vojko Adamič umaknil kandidaturo

Gre za precejšnje presenečenje, potem ko je za glavnega favorita za prevzem funkcije veljal upokojeni major Vojko Adamič, ki pa po poročanju nekaterih medijev s svojo predstavitvijo pred novoletnimi prazniki ni prepričal poslancev največje vladne stranke. Kot so sporočili iz kabineta predsednika vlade, je Adamič premierja obvestil, da se je po vnovičnem temeljitem premisleku odločil, da umakne soglasje za kandidaturo. Golob je tako v zadnjem trenutku sporočil, da bo kmetijski resor, ki ga od odhoda Šinko začasno vodi obrambni minister Marjan Šarec, tudi v prihodnje vodila ženska. Če bo Čalušić uspešno prestala zaslišanje pred matičnem odborom, kar bi sicer zaradi razmerja moči strank morala biti le formalnost, bo postala četrta ženska na čelu kmetijskega resorja pri nas po Mariji Lukačič, Aleksandri Pivec in Ireni Šinko.

Diplomirala na Biotehniški fakulteti

Čalušić, tudi podpredsednica odbora za kmetijstvo, je po izobrazbi inženirka agronomije in hortikulture, specializirana kot kvalificirana svetovalka s področja varstva kmetijskih rastlin. Kot je zapisano ob njeni predstavitvi na spletni strani stranke, od tukaj izvira njena ljubezen do podeželja in kmetijstva. Diplomirala je na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani, opravljen pa ima tudi tečaj za sommelierja prve stopnje pri Društvu za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije. Delovne izkušnje je, kot so sporočili iz kabineta predsednika vlade, pridobivala tudi v družinskem podjetju, ki se ukvarja z gradbenimi instalacijami in gostinstvom. Gre za mlajšo kandidatko, rojena je bila leta 1987.

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.