Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Sveča, pogreb, smrt, spomin (foto: Pixabay)
Sveča, pogreb, smrt, spomin | (foto: Pixabay)

Ubiti misijonarji v letu 2023

Svet | 03.01.2024, 13:39 Marta Jerebič

V lanskem letu je nasilne smrti umrlo 20 misijonarjev, dva več kot leto prej. Na seznamu, ki ga konec vsakega leta objavi agencija Fides, so: en škof, osem duhovnikov, dva redovna brata, en bogoslovec, en novinec ter sedem laikov oziroma laikinj.

Najvišje število žrtev znova beleži Afriki, kjer je bilo umorjenih 9 misijonarjev, na obeh ameriških celinah 6, v Aziji so bili ubiti štirje, v Evropi eden. V večini primerov so bili žrtve ugrabitev ali terorističnih dejanj, vpletenih v streljanje ali nasilje različnih vrst.

Po podatkih Fidesa je bilo med letoma 2001 in 2022 ubitih 544 pastoralnih delavcev. 

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.