Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Splošna avdienca (foto: Vatican Media)
Splošna avdienca | (foto: Vatican Media)

O duhovnem boju

Svet | 03.01.2024, 13:00 Marta Jerebič

Papež Frančišek je pred novim letom začel nov niz katehez o grešnih nagnjenjih in krepostih. Danes je v tem sklopu govoril o duhovnem boju. Poudaril je, da skušnjava tudi svetnikom ni bila prizanesena.

Vsi se soočamo s slabimi mislimi, željami, da bi nekaj storili, kar ni prav, slabo govorili o drugem.

"Če kdo od vas nima skušnjav, naj to pove, to bi bilo res nekaj posebnega. Vsi imamo skušnjave in vsi se moramo naučiti, kako premagati takšne situacije,« je dejal papež in bil kritičen do ljudi, ki govorijo, da so dobri, da nimajo težav.

»Nihče od nas ni brez težav, če kdo to pravi, sanja. Vsak ima veliko stvari, ki jih mora popraviti,« je poudaril papež in dodal, da kristjanovo duhovno življenje ni mirno, linearno in brez izzivov, ampak nasprotno zahteva nenehen boj. Vsi smo grešniki, vendar ob nas stoji Jezus, ki nas pobere, ko nam spodrsne.

Sveti oče je ob koncu avdience znova pozval k molitvi za ljudi v Palestini, Izraelu, Ukrajini in drugje, kjer potekajo vojne.
»Vojna je norost, vojna je vedno poraz.« Spomnil je tudi na preganjane Rohinge ter izrazil bližino žrtvam potresa na Japonskem in nesreče na tokijskem letališču.

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.