Jože BartoljJože Bartolj
Andrej JermanAndrej Jerman
Meta PotočnikMeta Potočnik
Splošna avdienca (foto: Vatican Media)
Splošna avdienca | (foto: Vatican Media)

O duhovnem boju

Svet | 03.01.2024, 13:00 Marta Jerebič

Papež Frančišek je pred novim letom začel nov niz katehez o grešnih nagnjenjih in krepostih. Danes je v tem sklopu govoril o duhovnem boju. Poudaril je, da skušnjava tudi svetnikom ni bila prizanesena.

Vsi se soočamo s slabimi mislimi, željami, da bi nekaj storili, kar ni prav, slabo govorili o drugem.

"Če kdo od vas nima skušnjav, naj to pove, to bi bilo res nekaj posebnega. Vsi imamo skušnjave in vsi se moramo naučiti, kako premagati takšne situacije,« je dejal papež in bil kritičen do ljudi, ki govorijo, da so dobri, da nimajo težav.

»Nihče od nas ni brez težav, če kdo to pravi, sanja. Vsak ima veliko stvari, ki jih mora popraviti,« je poudaril papež in dodal, da kristjanovo duhovno življenje ni mirno, linearno in brez izzivov, ampak nasprotno zahteva nenehen boj. Vsi smo grešniki, vendar ob nas stoji Jezus, ki nas pobere, ko nam spodrsne.

Sveti oče je ob koncu avdience znova pozval k molitvi za ljudi v Palestini, Izraelu, Ukrajini in drugje, kjer potekajo vojne.
»Vojna je norost, vojna je vedno poraz.« Spomnil je tudi na preganjane Rohinge ter izrazil bližino žrtvam potresa na Japonskem in nesreče na tokijskem letališču.

Svet
Damijana Medved (photo: Rok Mihevc) Damijana Medved (photo: Rok Mihevc)

Katera je vaša najlepša slovenska beseda?

Leta 1999 je Unesco 21. februar razglasil za mednarodni dan maternega jezika. Datum je bil izbran kot spomin na protest in smrt bengalskih študentov, ki so 21. februarja 1952 v Pakistanu zahtevali ...

Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek) Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek)

Kačo namesto psa?

V studiu smo poleg Aleša Abrama iz Društva ljubiteljev eksotičnih živali Bioexo gostili tudi rdečerepega udava Feliksa in bradato agamo Tineta. Aleš Abram poudarja, da se eksotičnih živali držijo ...

Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay) Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay)

O časovnih prepovedih gnojenja

Z gnojenjem zemlji vračamo hranila, ki jih v času vegetacije gojene kmetijske rastline porabijo. Uredba o varstvu voda pred onesnaževanjem z nitrati iz kmetijskih virov predpisuje, da se v zimskem ...