Jože BartoljJože Bartolj
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Marija (foto: Cathopic)
Marija | (foto: Cathopic)

Umetna inteligenca in mir

Duhovnost | 01.01.2024, 08:16 Marjana Debevec

1. januarja v Katoliški cerkvi praznujemo praznik Marije, svete Božje Matere ter svetovni dan miru. Prvi dan leta, s katerim začenjamo novo koledarsko leto in pri bogoslužju prosimo za Božji blagoslov, je posebej posvečen Mariji oz. njenemu Božjemu materinstvu. Papež v poslanici za svetovni dan miru pa o pasteh »novih tehnologij«.

Papež je svojo poslanico posvetil vprašanjem in izzivom, ki jih pred nas postavlja vedno bolj razširjena umetna inteligenca. Slovenski prevod poslanice je predstavil ljubljanski nadškof Stanislav Zore.

Ni samo po sebi umevno, da bo umetna inteligenca in nove tehnologije korak naprej v dobro družbe in k večjemu blagru vseh ljudi, je prepričan ljubljanski nadškof Stanislav Zore. »Takšen razvoj bo mogoč samo, če bomo sposobni delovati odgovorno in delovati za človeka.« Z razvojem tehnologije se vse bolj oddaljujemo od človeka, je poudaril.

Papež v poslanici zapiše, da ne moremo domnevati, da bodo načrtovalci algoritmov in digitalne tehnologije delovali etično in odgovorno. »Zato je treba ustanoviti organizme, pristojne za preučevanje etičnih vprašanj.«

Notranji kriterij ocenjevanja pozitivnega ali negativnega razvoja tehnologij mora biti dostojanstvo vsakega človeka. Ta namreč ne sme povečevati neenakosti in podžigati konflikte.

Posebej nevarno je, če umetno inteligenco uporabljamo za širjenje lažnih novic, za vplivanje na ljudi, za zlorabo podatkov, vplivanje v političnih kampanjah in za nadzor nad množicami. Vse to vodi do diskriminacije. »Recimo, da začne umetni inteligenca določati, kdo lahko pride v državo in kdo ne; da UI odloča, kdo se lahko zaposli v našem podjetju, kdo pa ne; na osnovi algoritmov, ki so bili vanjo načrtovani, UI odloča o tem, komu je vredno dati določeno zdravljenje in komu ne,« je med drugim navedel nadškof Zore.

Zato algoritmom po njegovih besedah ne smemo dopuščati odločanja o sočutju in usmiljenju, saj gre samo za stroje in ne za ljudi. Daljši predstavitvi papeževe poslanice lahko prisluhnete nocoj ob 19. uri.

Duhovnost
Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija) Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija)

Vinko Bokalič Iglič primas Argentine

Papež je argentinsko škofijo Santiago del Estero povzdignil v nadškofijo in za prvega nadškofa imenoval dosedanjega škofa v tem mestu, našega rojaka, Vinka Bokaliča Igliča. Podelil mu je tudi ...

Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak) Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak)

V "Ameriških Brezjah” bo ponovitev nove maše

Za slovensko versko središče v Lemontu pri Chicagu v ZDA, ki letos praznuje 30-letnico delovanja, bo to nedeljo velik praznik, saj bo prvo sveto mašo imel ameriški duhovnik slovenskega rodu Martin ...

Sobodajalstvo (photo: Pexels) Sobodajalstvo (photo: Pexels)

Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev

»Kdor se odloči za dejavnost oddajanja sob ali apartmajev, naj se tega loti celostno. Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev. Z dobro nastanitvijo in prijaznostjo pri opravljanju dela se ...