Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Marija (foto: Cathopic)
Marija | (foto: Cathopic)

Umetna inteligenca in mir

Duhovnost | 01.01.2024, 08:16 Marjana Debevec

1. januarja v Katoliški cerkvi praznujemo praznik Marije, svete Božje Matere ter svetovni dan miru. Prvi dan leta, s katerim začenjamo novo koledarsko leto in pri bogoslužju prosimo za Božji blagoslov, je posebej posvečen Mariji oz. njenemu Božjemu materinstvu. Papež v poslanici za svetovni dan miru pa o pasteh »novih tehnologij«.

Papež je svojo poslanico posvetil vprašanjem in izzivom, ki jih pred nas postavlja vedno bolj razširjena umetna inteligenca. Slovenski prevod poslanice je predstavil ljubljanski nadškof Stanislav Zore.

Ni samo po sebi umevno, da bo umetna inteligenca in nove tehnologije korak naprej v dobro družbe in k večjemu blagru vseh ljudi, je prepričan ljubljanski nadškof Stanislav Zore. »Takšen razvoj bo mogoč samo, če bomo sposobni delovati odgovorno in delovati za človeka.« Z razvojem tehnologije se vse bolj oddaljujemo od človeka, je poudaril.

Papež v poslanici zapiše, da ne moremo domnevati, da bodo načrtovalci algoritmov in digitalne tehnologije delovali etično in odgovorno. »Zato je treba ustanoviti organizme, pristojne za preučevanje etičnih vprašanj.«

Notranji kriterij ocenjevanja pozitivnega ali negativnega razvoja tehnologij mora biti dostojanstvo vsakega človeka. Ta namreč ne sme povečevati neenakosti in podžigati konflikte.

Posebej nevarno je, če umetno inteligenco uporabljamo za širjenje lažnih novic, za vplivanje na ljudi, za zlorabo podatkov, vplivanje v političnih kampanjah in za nadzor nad množicami. Vse to vodi do diskriminacije. »Recimo, da začne umetni inteligenca določati, kdo lahko pride v državo in kdo ne; da UI odloča, kdo se lahko zaposli v našem podjetju, kdo pa ne; na osnovi algoritmov, ki so bili vanjo načrtovani, UI odloča o tem, komu je vredno dati določeno zdravljenje in komu ne,« je med drugim navedel nadškof Zore.

Zato algoritmom po njegovih besedah ne smemo dopuščati odločanja o sočutju in usmiljenju, saj gre samo za stroje in ne za ljudi. Daljši predstavitvi papeževe poslanice lahko prisluhnete nocoj ob 19. uri.

Duhovnost
Damijana Medved (photo: Rok Mihevc) Damijana Medved (photo: Rok Mihevc)

Katera je vaša najlepša slovenska beseda?

Leta 1999 je Unesco 21. februar razglasil za mednarodni dan maternega jezika. Datum je bil izbran kot spomin na protest in smrt bengalskih študentov, ki so 21. februarja 1952 v Pakistanu zahtevali ...

Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay) Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay)

O časovnih prepovedih gnojenja

Z gnojenjem zemlji vračamo hranila, ki jih v času vegetacije gojene kmetijske rastline porabijo. Uredba o varstvu voda pred onesnaževanjem z nitrati iz kmetijskih virov predpisuje, da se v zimskem ...

Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek) Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek)

Kačo namesto psa?

V studiu smo poleg Aleša Abrama iz Društva ljubiteljev eksotičnih živali Bioexo gostili tudi rdečerepega udava Feliksa in bradato agamo Tineta. Aleš Abram poudarja, da se eksotičnih živali držijo ...