Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Marija (foto: Cathopic)
Marija | (foto: Cathopic)

Umetna inteligenca in mir

Duhovnost | 01.01.2024, 08:16 Marjana Debevec

1. januarja v Katoliški cerkvi praznujemo praznik Marije, svete Božje Matere ter svetovni dan miru. Prvi dan leta, s katerim začenjamo novo koledarsko leto in pri bogoslužju prosimo za Božji blagoslov, je posebej posvečen Mariji oz. njenemu Božjemu materinstvu. Papež v poslanici za svetovni dan miru pa o pasteh »novih tehnologij«.

Papež je svojo poslanico posvetil vprašanjem in izzivom, ki jih pred nas postavlja vedno bolj razširjena umetna inteligenca. Slovenski prevod poslanice je predstavil ljubljanski nadškof Stanislav Zore.

Ni samo po sebi umevno, da bo umetna inteligenca in nove tehnologije korak naprej v dobro družbe in k večjemu blagru vseh ljudi, je prepričan ljubljanski nadškof Stanislav Zore. »Takšen razvoj bo mogoč samo, če bomo sposobni delovati odgovorno in delovati za človeka.« Z razvojem tehnologije se vse bolj oddaljujemo od človeka, je poudaril.

Papež v poslanici zapiše, da ne moremo domnevati, da bodo načrtovalci algoritmov in digitalne tehnologije delovali etično in odgovorno. »Zato je treba ustanoviti organizme, pristojne za preučevanje etičnih vprašanj.«

Notranji kriterij ocenjevanja pozitivnega ali negativnega razvoja tehnologij mora biti dostojanstvo vsakega človeka. Ta namreč ne sme povečevati neenakosti in podžigati konflikte.

Posebej nevarno je, če umetno inteligenco uporabljamo za širjenje lažnih novic, za vplivanje na ljudi, za zlorabo podatkov, vplivanje v političnih kampanjah in za nadzor nad množicami. Vse to vodi do diskriminacije. »Recimo, da začne umetni inteligenca določati, kdo lahko pride v državo in kdo ne; da UI odloča, kdo se lahko zaposli v našem podjetju, kdo pa ne; na osnovi algoritmov, ki so bili vanjo načrtovani, UI odloča o tem, komu je vredno dati določeno zdravljenje in komu ne,« je med drugim navedel nadškof Zore.

Zato algoritmom po njegovih besedah ne smemo dopuščati odločanja o sočutju in usmiljenju, saj gre samo za stroje in ne za ljudi. Daljši predstavitvi papeževe poslanice lahko prisluhnete nocoj ob 19. uri.

Duhovnost
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.