Damijana MedvedDamijana Medved
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Kaj značilno slovenskega postaviti na mizo v dneh, ko v Sloveniji gostimo množico taizejskih romarjev?  (foto: Marija Poklukar / Katoliška mladina)
Kaj značilno slovenskega postaviti na mizo v dneh, ko v Sloveniji gostimo množico taizejskih romarjev? | (foto: Marija Poklukar / Katoliška mladina)

Kaj značilno našega postaviti na mizo romarjem in kaj, če jim to ne bo všeč?

Svetovalnica | 28.12.2023, 14:57 Rok Mihevc

Kaj značilno slovenskega postaviti na mizo v dneh, ko v Sloveniji gostimo množico taizejskih romarjev? V času prihajanja romarjev v Ljubljano je v Svetovalnici svetoval Jože Senegačnik.

»Vedno pravim, da smo Slovenci sramežljiv narod, sram nas je identitete, premalo smo zavedni,« je v oddaji dejal Senegačnik. »Preveč prevzamemo tuje vplive, od praznikov do tistega, kar postavimo na mizo. Slovenci imamo čudovito zgodovino, a je ne znamo dobro negovati in promovirati kot jo drugi narodi.«

Kaj slovenskega je tipično pri nas? »Izredno veliko ajde je v naših jedeh. Ajda je stvar, ki je drugje ne uporabljajo toliko. Pri nas pehtran uporabljamo v sladkih jedeh, v svetu se uporablja kot začimba za slane jedi.« Kot tipične jedi našteje še med, pražen krompir, štruklje, gobe, meso iz juhe in hren, krvavice, matevž, kislo zelje, pečenice, obare, žlikfori ...

Bodimo ambasadorji Slovenije s temi tipičnimi slovenskimi jedmi.

Bodimo ambasadorji Slovenije s temi tipičnimi slovenskimi jedmi, spodbuja Senegačnik. Kaj pa če gostu hrana ne bo všeč? »Stvar gosta je, da se mora zavedati, da je nekam prišel in da zdaj ta kuhinja, kjer bo jedel, ni mogoče tista njegova, ki jo je vajen vsak dan. Kakšni okusi bodo tuji, bi bilo pa smotrno, da gostitelji najprej vprašajo goste, ali kakšne stvari ne jedo. Recimo vampi so že taki problematični, pa so tipična slovenska jed.«

V oddajo je poklicala tudi ena izmed gostiteljic in nam predstavila jedilnik teh dni:

  • enolončnica (korenje, krompir, koleraba) z žitno klobaso in krompirjeva solata
  • kislo zelje z domačimi ocvirki, domača pečenica in matevž
  • jota
  • ajdovi štruklji z orehi

Pečenice, krvavice, zelje ...
Pečenice, krvavice, zelje ... © Okusno.si

Nasvetom Jožeta Senegačnika prisluhnite tukaj.


Svetovalnica
Igor Vojinović in predstavniki Zavoda Živim (photo: Marjana Debevec) Igor Vojinović in predstavniki Zavoda Živim (photo: Marjana Debevec)

V vodovodnih jaških je slišala 'glasove duš'

Na Pohodu za življenje v Ljubljani je pričeval Igor Vojinović. Njegovi pretresljivi zgodbi so mnogi prislunili s solzami v očeh, saj potrjuje, da je zavzemanje za pravico do splava v resnici ...

dr. Janez Juhant in dr. Sebastjan Valentan (photo: Rok Mihevc) dr. Janez Juhant in dr. Sebastjan Valentan (photo: Rok Mihevc)

Nestrpnost do vernikov in duhovnikov

V oddajo Spoznanje več, predsodek manj smo tokrat povabili dva teologa različnih generacij, filozofa dr. Janeza Juhanta in pravnika dr. Sebastjana Valentana. Uvodoma smo se dotaknili položaja ...