Damijana MedvedDamijana Medved
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko
Kaj značilno slovenskega postaviti na mizo v dneh, ko v Sloveniji gostimo množico taizejskih romarjev?  (foto: Marija Poklukar / Katoliška mladina)
Kaj značilno slovenskega postaviti na mizo v dneh, ko v Sloveniji gostimo množico taizejskih romarjev? | (foto: Marija Poklukar / Katoliška mladina)

Kaj značilno našega postaviti na mizo romarjem in kaj, če jim to ne bo všeč?

Svetovalnica | 28.12.2023, 14:57 Rok Mihevc

Kaj značilno slovenskega postaviti na mizo v dneh, ko v Sloveniji gostimo množico taizejskih romarjev? V času prihajanja romarjev v Ljubljano je v Svetovalnici svetoval Jože Senegačnik.

»Vedno pravim, da smo Slovenci sramežljiv narod, sram nas je identitete, premalo smo zavedni,« je v oddaji dejal Senegačnik. »Preveč prevzamemo tuje vplive, od praznikov do tistega, kar postavimo na mizo. Slovenci imamo čudovito zgodovino, a je ne znamo dobro negovati in promovirati kot jo drugi narodi.«

Kaj slovenskega je tipično pri nas? »Izredno veliko ajde je v naših jedeh. Ajda je stvar, ki je drugje ne uporabljajo toliko. Pri nas pehtran uporabljamo v sladkih jedeh, v svetu se uporablja kot začimba za slane jedi.« Kot tipične jedi našteje še med, pražen krompir, štruklje, gobe, meso iz juhe in hren, krvavice, matevž, kislo zelje, pečenice, obare, žlikfori ...

Bodimo ambasadorji Slovenije s temi tipičnimi slovenskimi jedmi.

Bodimo ambasadorji Slovenije s temi tipičnimi slovenskimi jedmi, spodbuja Senegačnik. Kaj pa če gostu hrana ne bo všeč? »Stvar gosta je, da se mora zavedati, da je nekam prišel in da zdaj ta kuhinja, kjer bo jedel, ni mogoče tista njegova, ki jo je vajen vsak dan. Kakšni okusi bodo tuji, bi bilo pa smotrno, da gostitelji najprej vprašajo goste, ali kakšne stvari ne jedo. Recimo vampi so že taki problematični, pa so tipična slovenska jed.«

V oddajo je poklicala tudi ena izmed gostiteljic in nam predstavila jedilnik teh dni:

  • enolončnica (korenje, krompir, koleraba) z žitno klobaso in krompirjeva solata
  • kislo zelje z domačimi ocvirki, domača pečenica in matevž
  • jota
  • ajdovi štruklji z orehi

Pečenice, krvavice, zelje ...
Pečenice, krvavice, zelje ... © Okusno.si

Nasvetom Jožeta Senegačnika prisluhnite tukaj.


Svetovalnica
Duhovnik Robert Hladnik (photo: Škofija Novo mesto) Duhovnik Robert Hladnik (photo: Škofija Novo mesto)

Poslovil se je duhovnik Robert Hladnik

V petek po nedelji praznika Kristusa Kralja vesoljstva, 29. novembra, je v 53. letu starosti h Kristusu, Gospodarju življenja in smrti, odšel duhovnik novomeške škofije, Robert Hladnik, so ...

Škof Peter Štumpf (photo: Osebni arhiv škofa Petra Štumpfa) Škof Peter Štumpf (photo: Osebni arhiv škofa Petra Štumpfa)

Papežu nikdar ne rečeš ne

Na kaj je najprej pomislil murskosoboški škof Peter Štumpf, ko mu je apostolski nuncij v Sloveniji Jean Marie Speich sporočil, da mu je sveti oče Frančišek zaupal novo službo? Papežu nikdar ne ...

Kriminalist Robert Tekavec (photo: Rok Mihevc) Kriminalist Robert Tekavec (photo: Rok Mihevc)

Kriminalist o mladih kriminalcih

Podatki kažejo, da je mladoletniška kriminaliteta najvišja v zadnjih desetih letih. Povečalo se je predvsem število prijavljenih kaznivih dejanj. Pred leti je bilo več premoženjskih in uličnih ...

Onkomušketirji, pregledujte se redno.  (photo: ARO) Onkomušketirji, pregledujte se redno.  (photo: ARO)

Glas za zdravje je glas za življenje

Lahko skrbimo za vse - smo rekreativni, jemo zdravo in skrbimo za svoj čustveni odziv, pa nas življenje včasih preseneti. Če gledamo s psihološkega, duhovnega vidika, je zelo pomembno, pravi Mag. ...