Nataša LičenNataša Ličen
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Kaj značilno slovenskega postaviti na mizo v dneh, ko v Sloveniji gostimo množico taizejskih romarjev?  (foto: Marija Poklukar / Katoliška mladina)
Kaj značilno slovenskega postaviti na mizo v dneh, ko v Sloveniji gostimo množico taizejskih romarjev? | (foto: Marija Poklukar / Katoliška mladina)

Kaj značilno našega postaviti na mizo romarjem in kaj, če jim to ne bo všeč?

Svetovalnica Rok Mihevc

Kaj značilno slovenskega postaviti na mizo v dneh, ko v Sloveniji gostimo množico taizejskih romarjev? V času prihajanja romarjev v Ljubljano je v Svetovalnici svetoval Jože Senegačnik.

»Vedno pravim, da smo Slovenci sramežljiv narod, sram nas je identitete, premalo smo zavedni,« je v oddaji dejal Senegačnik. »Preveč prevzamemo tuje vplive, od praznikov do tistega, kar postavimo na mizo. Slovenci imamo čudovito zgodovino, a je ne znamo dobro negovati in promovirati kot jo drugi narodi.«

Kaj slovenskega je tipično pri nas? »Izredno veliko ajde je v naših jedeh. Ajda je stvar, ki je drugje ne uporabljajo toliko. Pri nas pehtran uporabljamo v sladkih jedeh, v svetu se uporablja kot začimba za slane jedi.« Kot tipične jedi našteje še med, pražen krompir, štruklje, gobe, meso iz juhe in hren, krvavice, matevž, kislo zelje, pečenice, obare, žlikfori ...

Bodimo ambasadorji Slovenije s temi tipičnimi slovenskimi jedmi.

Bodimo ambasadorji Slovenije s temi tipičnimi slovenskimi jedmi, spodbuja Senegačnik. Kaj pa če gostu hrana ne bo všeč? »Stvar gosta je, da se mora zavedati, da je nekam prišel in da zdaj ta kuhinja, kjer bo jedel, ni mogoče tista njegova, ki jo je vajen vsak dan. Kakšni okusi bodo tuji, bi bilo pa smotrno, da gostitelji najprej vprašajo goste, ali kakšne stvari ne jedo. Recimo vampi so že taki problematični, pa so tipična slovenska jed.«

V oddajo je poklicala tudi ena izmed gostiteljic in nam predstavila jedilnik teh dni:

  • enolončnica (korenje, krompir, koleraba) z žitno klobaso in krompirjeva solata
  • kislo zelje z domačimi ocvirki, domača pečenica in matevž
  • jota
  • ajdovi štruklji z orehi

Pečenice, krvavice, zelje ...
Pečenice, krvavice, zelje ... © Okusno.si

Nasvetom Jožeta Senegačnika prisluhnite tukaj.


Svetovalnica
Mateja Sečnik je Slovenska kmetica leta 2025 (photo: Vir: FB Mateje Sečnik) Mateja Sečnik je Slovenska kmetica leta 2025 (photo: Vir: FB Mateje Sečnik)

Mateja Sečnik je slovenska kmetica leta 2025

V Zagorju ob Savi je v tem tednu potekala slovesnost Zveze kmetic Slovenije, na kateri so razglasili Slovensko kmetico leta 2025. To je postala Mateja Sečnik z Butajnove nad Horjulom, članica ...

Duhovnik Štefan Pavli (photo: Maja Morela ) Duhovnik Štefan Pavli (photo: Maja Morela )

Od tovarne do oltarja

Ob 70. osebnem jubileju duhovnega pomočnika v Župniji Ljubljana Koseze Štefana Pavlija, smo ga povabili k pogovoru v oddaji Naš gost. Ob tej življenjski obletnici smo se ozrli na prehojeno pod od ...

p. Branko Cestnik (photo: Tanja Dominko) p. Branko Cestnik (photo: Tanja Dominko)

Ideologija politične korektnosti je terjala žrtev

Tragedija v Novem mestu, v kateri je ugasnilo življenje priljubljenega občana, je med drugim odmevala v oddaji Spoznanje več, predsodek manj na našem radiu. Moški, ki je umrl, potem ko ga je ...

Nika in Matic Dolenc (photo: Maja Morela) Nika in Matic Dolenc (photo: Maja Morela)

Poročni dan mine, zakon pa ostane za vse življenje

Zazrti v podatke Statističnega urada Republike Slovenije o sklenjenih poročnih zvezah in razvezah, vidimo zanimive številke (Sklenitve in razveze zakonskih zvez, 2022). V letu 2022 je bilo 6.768 ...

Avdio player - naslovnica