Kaj značilno slovenskega postaviti na mizo v dneh, ko v Sloveniji gostimo množico taizejskih romarjev?  (foto: Marija Poklukar / Katoliška mladina)
Kaj značilno slovenskega postaviti na mizo v dneh, ko v Sloveniji gostimo množico taizejskih romarjev? | (foto: Marija Poklukar / Katoliška mladina)

Kaj značilno našega postaviti na mizo romarjem in kaj, če jim to ne bo všeč?

Svetovalnica | 28.12.2023, 14:57 Rok Mihevc

Kaj značilno slovenskega postaviti na mizo v dneh, ko v Sloveniji gostimo množico taizejskih romarjev? V času prihajanja romarjev v Ljubljano je v Svetovalnici svetoval Jože Senegačnik.

»Vedno pravim, da smo Slovenci sramežljiv narod, sram nas je identitete, premalo smo zavedni,« je v oddaji dejal Senegačnik. »Preveč prevzamemo tuje vplive, od praznikov do tistega, kar postavimo na mizo. Slovenci imamo čudovito zgodovino, a je ne znamo dobro negovati in promovirati kot jo drugi narodi.«

Kaj slovenskega je tipično pri nas? »Izredno veliko ajde je v naših jedeh. Ajda je stvar, ki je drugje ne uporabljajo toliko. Pri nas pehtran uporabljamo v sladkih jedeh, v svetu se uporablja kot začimba za slane jedi.« Kot tipične jedi našteje še med, pražen krompir, štruklje, gobe, meso iz juhe in hren, krvavice, matevž, kislo zelje, pečenice, obare, žlikfori ...

Bodimo ambasadorji Slovenije s temi tipičnimi slovenskimi jedmi.

Bodimo ambasadorji Slovenije s temi tipičnimi slovenskimi jedmi, spodbuja Senegačnik. Kaj pa če gostu hrana ne bo všeč? »Stvar gosta je, da se mora zavedati, da je nekam prišel in da zdaj ta kuhinja, kjer bo jedel, ni mogoče tista njegova, ki jo je vajen vsak dan. Kakšni okusi bodo tuji, bi bilo pa smotrno, da gostitelji najprej vprašajo goste, ali kakšne stvari ne jedo. Recimo vampi so že taki problematični, pa so tipična slovenska jed.«

V oddajo je poklicala tudi ena izmed gostiteljic in nam predstavila jedilnik teh dni:

  • enolončnica (korenje, krompir, koleraba) z žitno klobaso in krompirjeva solata
  • kislo zelje z domačimi ocvirki, domača pečenica in matevž
  • jota
  • ajdovi štruklji z orehi

Pečenice, krvavice, zelje ...
Pečenice, krvavice, zelje ... © Okusno.si

Nasvetom Jožeta Senegačnika prisluhnite tukaj.


Svetovalnica
dr. Jože Možina (photo: ) dr. Jože Možina (photo: )

Dr. Možina toži Svetlano Makarovič zaradi žaljivk

Na okrajnem sodišču v Ljubljani naj bi jutri stekla obravnava v odškodninski tožbi, s katero novinar in zgodovinar dr. Jože Možina od Svetlane Makarovič zahteva opravičilo in odškodnino zaradi ...

Papež Leon XIV. na motorju (photo: Vatican Media) Papež Leon XIV. na motorju (photo: Vatican Media)

Papež Leon XIV. pozdravil »Jezusove motoriste«

Tudi Leon XIV. vsak teden po sredini splošni avdienci pozdravi različne skupine in posameznike. Med drugimi je na Trg svetega Petra v sredo zjutraj z motornimi kolesi Harley Davidson prispela ...

Tedni duhovnosti v Stražišču, poleg mladih še duhovnika Primož Erjavec in Tomaž Kodrič (photo: osebni arhiv) Tedni duhovnosti v Stražišču, poleg mladih še duhovnika Primož Erjavec in Tomaž Kodrič (photo: osebni arhiv)

Brez te skupnosti bi ostal brez kisika

Gibanje Pot že več kot šest desetletjij povezuje mlade, družine in duhovnike, ki iščejo globlji odnos s Kristusom in pristno skupnost v Cerkvi. V pogovoru z duhovnikom Tomažem Kodričem smo se ...

Osnovna šola (photo: ) Osnovna šola (photo: )

Kdo bo učil v osnovnih šolah?

Novo šolsko leto prinaša več sprememb, med katerimi so najpomembnejše vezane na omejitev uporabe telefonov in varnostne ukrepe. Šole se še vedno soočajo tudi s kadrovskim mankom, pospešeno pa ...