Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Veronika Žižek, za prostovoljstvo je bila odlikovana z državnim priznanjem  (foto: Osebni arhiv)
Veronika Žižek, za prostovoljstvo je bila odlikovana z državnim priznanjem | (foto: Osebni arhiv)

Veronika Žižek: Zdi se mi pomembno praznovati, in da se znamo poveseliti tudi ob majhnih stvareh.

Mladoskop | 23.12.2023, 06:00 Nataša Ličen

Veronika Žižek je eno izmed izstopajočih deklet prostovoljskega dela, inovativnih akcij in projektov na tem področju, trenutno je bolj dejavna pri salezijanski mladini. Na Filozofski fakulteti na magistrski stopnji zaključuje študij andragogike. Delo z otroki in mladimi jo je in jo še vedno navdihuje, veliko izkušenj ima pri delu med njimi, na določeni točki, ko je tehtala med pedagogiko in andragogiko, pa se je odločila za študij slednje.

Zanimajo jo različne stvari, težko se osredotoči le na eno, kar dokazuje s svojim življenjem, polna je idej za prihodnost, celo na kateri študij bi se lahko še vpisala. Šola da okvir, pravi, prostovoljne izkušnje pa širijo drugačna obzorja, ki jih na teoretični ravni ne dobimo, Izkušnje na terenu, med ljudmi ob prostovoljnih aktivnostih, govorijo same zase in človeka dodatno bogatijo.

Petnajst let prostovoljnega dela postane že način življenja, s katerim težko prekinemo. Novih pobud za sodelovanje bo gotovo vedno dovolj. Čas za prostovoljstvo se bo vedno našel, če si ga bomo znali vzeti. Naj bo mirnost v vsem, kar bomo delali v letu 2024.

Vedoželjnost

"Prenos znanja je nujno potreben, sodelovanje med seboj. Starejše generacije so polne znanja in bi bilo res škoda, da ga pred upokojitvijo ne bi uspele prenesti mlajšim. Te meje bomo morali zabrisati in iskati nove trende v sodobni družbi za povezovanje različnih generacij."

"Začela sem kot prostovoljka animatorka pri župnijskem oratoriju, potem pa so se te aktivnosti začele vse bolj širiti, tudi starša sta nas, vse tri sestre, podpirala pri prostovoljnih aktivnostih. Prostovoljno delo navdihuje, res je, kot pravi stari rek, da več kot daš, dobiš veliko tudi nazaj. Je tudi veliko neprespanih noči, darovanja prostega časa in energije, vendar je na koncu ves trud poplačan, ko vidimo nasmejane otroke in hvaležnost starejših ob majhnim pozornostih, ki pa njim res veliko pomenijo."

Pojem vseživljenjskega učenja je ključen, nenehno izobraževanje, branje relevantne literature, preverjanje informacij. 
Vemo, da je problematika staranja prebivalstva velika tudi v Sloveniji, pravi in doda, in tudi moramo se nenehno izobraževati. Težko mi je, ko poslušam mlade ob zaključku študija, kako z veseljem pomahajo fakulteti v slovo, toda trend gre k nenehnemu izobraževanju, tako na formalni kot neformalni ravni. Kolikor nam čas dopušča je dobro iskati novo znanje, na različnih področjih, le tako smo lahko v stiku z ljudmi, kjer koli delujemo in z njihovimi potrebami
Veronika Žižek v studiu Radia Ognjišče
Veronika Žižek v studiu Radia Ognjišče © NL
"Med vsemi mojimi prostovoljnimi izkušnjami so se rodili številni projekti, med njimi tudi najbolj poznani, kot so Pismo za lepši dan, Povezani preko telefona, aktivna sem bila tudi pri Summerjobu, vse to so projekti, ki so dobro zaživeli in se nadaljujejo, tudi sama si želim v prihodnje, da bi mladi, ki jih zdaj vodijo, svoje znanje predajali naprej naslednjim generacijam." 

Prejemnica državnega priznanja za prostovoljno delo pred letom in pol 

"Priznanje mi pomeni zadoščenje in potrditev, da je bilo dobro, da smo začeli z vsemi temi projekti, da smo delali dobro. Hvaležna sem, predvsem pa je to priznanje potrditev dela številnih mladih, s katerimi smo sodelovali. Če imam idejo, nimam pa ekipe, odgovornih in samoiniciativnih mladih, ki pomagajo pri cilju, bo težko. Zagotovo pa, ja, mora biti tudi nekdo, ki da pobudo, zna mlade motivirati, jih spodbuditi, da se lotimo tako izjemnih projektov."
 
December je čas v letu, ko se spodbujajo številne dobrodelne akcije, smo bolj praznično naravnani in zato morda bolj odprti za potrebe drugih, vendar je prav, da tudi v preostanku leta ne pozabimo na ljudi v stiski. 
 
 "Veliko mi pomenijo domači, rada si vzamem čas in ga namenim tudi druženju s prijatelji, potem izleti v hribe, rada potujem, spoznavam nove kulture ter kraje. Vse to me napolnjuje, mi daje zagon za naprej. Ko sem nekje v naravi sama s svojimi mislimi, se porajajo ideje za različne projekte, oziroma s kom bi lahko še sodelovali, kako bi nek projekt lahko še izboljšali, ga razširili, predvsem pa se mi zdi tu pomembno, da ob zaključku projekta ali aktivnosti znamo praznovati in se poveseliti. K temu sem vedno strmela s prostovoljci, da tudi njim damo majhno pozornost, nagrado, ali da gremo skupaj na izlet ali na kavo, da tudi oni vedo, skupaj smo naredili dobre stvari. Zdi se mi prav, tudi majhne stvari je treba znati praznovati in se jih poveseliti."

Mladoskop
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.