Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Janez Cigler Kralj (NSi), Jelka Godec (SDS), mag. Borut Sajovic (Svoboda) (foto: Rok Mihevc)
Janez Cigler Kralj (NSi), Jelka Godec (SDS), mag. Borut Sajovic (Svoboda) | (foto: Rok Mihevc)

V Svobodi zadovoljni z letom, NSi in SDS pa ne skoparita s kritikami na račun vlade

Pogovor o | 21.12.2023, 14:07 Alen Salihović

Politično ozračje se bo po jutrišnji še eni izredni seji državnega zbora vsaj do novega leta nekoliko umirilo. V koaliciji in opoziciji se strinjajo, da je bilo letošnje leto naporno, pozitivne rezultate pa strani merita popolnoma drugače. To je mogoče povzeti po včerajšnjem Pogovoru o v katerem smo gostili vodje poslanskih skupin SDS Jelka Godec, Gibanja Svoboda Borut Sajovic in NSi Janez Cigler Kralj.

Opozicija je koaliciji ves čas očitala nedemokratičnost, preveč nujnih postopkov in tudi pogosto neprimerno vedenje predsednice državnega zbora. »Kako ocenjujemo nastope drug drugega in obnašanje je zadeva osebnega pogleda. Vsi v okrogli dvorani se moramo truditi, da smo najprej Slovenke in Slovenci in da smo čim bolj spoštljivi,« je na omenjene očitke odgovoril Sajovic.

V zadnjem času smo priča številnim dogodkom, ki nas vznemirjajo, pa je nadaljeval Cigler Kralj. »Sklici sej v zadnjem trenutku, iz danes na jutri. Veliko neodgovorjenih ali pa ne v roku odgovorjenih poslanskih vprašanj. Moram reči, da velikokrat čutimo, in s tem se strinja celo predsednica državnega zbora, nespoštovanje s strani predsednika vlade in vlade do nas poslancev. To moti,« je povedal.

Precej nezadovoljna s kolegi iz drugih poslanskih skupin je Jelka Godec. »Mene moti neiskrenost. Neiskrenost, ki je v tem mandatu zelo eskalirala. Vodje poslanskih skupin se recimo kaj dogovorimo tudi za zaprtimi vrati, pa se tega nekateri ne držijo,« je povedala.

Precej so se sogovorniki razvneli pri razpravi o zakonih o zaščiti živali in evidentiranju delovnega časa oziroma štemplanju. Sajovic je jasen, da gre za prava ukrepa: »Vse naše odločitve temeljijo na zavesti, da delamo prav in dobro. Vedno se opravijo pred tem razmisleki.«

V pripravah na pogovor
V pripravah na pogovor © Rok Mihevc

Manj zadovoljna z zakonodajo pa sta Cigler Kralj in Godec. »Ta vlada je napadla slovensko podeželje in slovenskega kmeta. Najprej so nagnali traktorje iz Ljubljane, nato je morala ministrica Šinko oditi zaradi nevladnih organizacij in zdaj slišimo vse mogoče o tem, kam je razporejen denar od zaseženih živali. Verjetno gre za nek, lahko rečem NVO-jevski način pridobivanja denarja preko tako zaseženih živali,« je povedal Cigler Kralj.

»Opažamo pa nekaj, da Levica s svojo agendo zelo močno vstopa v vse zakone in, da to Svoboda lepo posvoji. Ni res, da je SDS proti štemplanju, to nam ni problem, na to opozarja gospodarstvo,« je povedala Jelka Godec in pri tem spomnila na številne pozive proti obremenitvam, ki ga je vladi posredoval Gospodarski krog, ki združuje 15 gospodarskih in kmetijskih združenj in organizacij.

V oddaji nismo mogli mimo sanacije po avgustovski ujmi. Janez Cigler Kralj in Jelka Godec sta prepričana, da sanacija poteka prepočasi in da je mnogo neodgovorjenih vprašanj, predvsem na terenu, s tem se ni strinjal vodja poslancev Gibanja Svoboda Borut Sajovic, ki trdi, da sanacija poteka dobro.

Predstavili so tudi stališče o spremembama ustave na področju imenovanja sodnikov. Gibanje Svoboda in NSi predlog podpirata, v SDS mu ostro nasprotujejo.

Pogovor o
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...