Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Okno pod vrhom Monte Zermule (foto: Zdenka Mihelič)
Okno pod vrhom Monte Zermule | (foto: Zdenka Mihelič)

11. december - mednarodni dan gora

Oddaje | 11.12.2023, 17:37 Blaž Lesnik

Z gorami smo Slovenci zgodovinsko tesno povezani. Slovenski alpski svet obsega 42% ozemlja, po naših gorah je speljana razvejana mreža poti, katerih skupna dolžina presega 10.000 km, prenočišče in oskrbo pa planincem v letnem delu nudi skoraj 180 planinskih koč, zavetišč in bivakov. Letošnja tema mednarodnega dne gora izpostavlja pomen odgovornega obiska gora in hkrati opozarja na krhkost gorskih ekosistemov. Tudi naša redna tedenska oddaja Doživetja narave, ki spremlja planinke in okoljske tematike, se pridružuje praznovanju.

Podnebne spremembe in neustrezen razvoj ogrožata gore, zato je na mestu poziv k njihovemu varovanju in spoštovanju (poslanica PZS, ki jo je napisal Martin Šolar). Praznovanju in pozivu se pridružujemo z vabilom k poslušanju edine tedenske radijske planinske oddaje pri nas.

Prostranstva Karnijcev
Prostranstva Karnijcev © Zdenka Mihelič

V eni od preteklih oddaj Doživetja narave ste lahko slišali reportažo, ki je nastala ob obisku Mt. Zermule v Karnijskih Alpah. V letošnji jeseni sta namreč avtorja izbirnega vodnika po Karnijskih Alpah Irena Mušič-Habjan in Vladimir Habjan v organizaciji Planinske zveze vodila turo, ki je v njuni knjigi opisana pod številko 22 pod naslovom Po ferati na vrh.

Razgledna grebenska pot proti vrhu Monte Zermule
Razgledna grebenska pot proti vrhu Monte Zermule © Zdenka Mihelič

Do prelaza Lonice smo se iz Pontebe peljali po ozki, zaviti in mestoma kar poškodovani, a asfaltirani cesti. Ko smo se ustavili na prostranem sedlu, kjer je poleti tudi planšarska postojanka, sta Vlado in Irena najprej spregovorila o svojem zahajanju v Karnijce in o tem, kako sta jih sploh odkrila. Nadaljevanje je ob vzponu prineslo še marsikaj zanimivega tako o pisanju obsežnega vodnika kot o izkušnjah, ki sta jih v Karnijcih nabrala.

Sredi ferate Prijateljev gora, ki pelje proti vrhu
Sredi ferate Prijateljev gora, ki pelje proti vrhu © Zdenka Mihelič

V vodniku lahko o osameli grebenski gori Monte Zermula, ki leži južno od osrednjega grebena Karnijcev, povsem na italijanskem ozemlju, med drugim preberemo:
»Na severovzhodu je prelaz Lonice, severno je krnica Cjadin dai Clapons, na južni strani se prevesi v dolino Canale d'Incarojo. Južna stran je podolgovata »trdnjava« s strmim travnatim pobočjem, severna stran je strma, skalnata in prepadna, visoka okoli 400 metrov, pod njo pa so obsežna melišča. Z drugega melišča v vpadnici vrha je na vrh speljana zavarovana pot Via Ferrata Monte Zermula (ferata Prijateljev gora), ki preseka severno steno. Markirana pot preči ves greben Zermule, tako da lahko sestopimo po običajni poti čez južno pobočje. Z vmesnega sedla Forca di Lanza se lahko vzpnemo še na bližnji stolp Zuc della Guardia, 1911 m, kamor vodi zelo zahtevna zavarovana Via ferrata degli Alpini (B/C).«

Avtorja izbirnega vodnika po Karnijskih Alpah Irena in Vladimir Habjan
Avtorja izbirnega vodnika po Karnijskih Alpah Irena in Vladimir Habjan © Zdenka Mihelič

V naslednjih dneh bomo povabili k poslušanju nekaterih zanimivejših tematik, ki so jih letos prinesle oddaje Doživetja narave.

Pogled na kapelico ob spustu z vrha
Pogled na kapelico ob spustu z vrha © Blaž Lesnik

Oddaje, Doživetja narave
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.