Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Škof Andrej Saje, nadškof Stanislav Zore, predsednica države Nataša Pirc Musar in evangeličanski škof Leon Novak na sinočnji molitvi (foto: Rok Mihevc)
Škof Andrej Saje, nadškof Stanislav Zore, predsednica države Nataša Pirc Musar in evangeličanski škof Leon Novak na sinočnji molitvi | (foto: Rok Mihevc)

Škof Andrej Saje: Taizejsko srečanje ni izjemen dogodek le za mlade, ampak tudi za Cerkev na Slovenskem in našo državo

Novice | 31.12.2023, 13:19 Marjana Debevec

Molitvenega večera so se udeležili tudi skoraj vsi slovenski škofje. Predsednik Slovenske škofovske konference novomeški škof Andrej Saje je za naš radio svoj vtis takole strnil.

Škof Andrej Saje, kako ste doživeli sinočnjo molitev v Stožicah? »Bilo je izjemno močno občutje skupnosti. Zelo veliko se nas je zbralo. Bili so mladi iz različnih delov Evrope, iz različnih verskih skupnosti, krščanskih veroizpovedi, verjetno tudi kakšni, ki niso bili kristjani.

Skratka, to je znamenje upanja za svet, v katerem živimo, da je možno sodelovanje, da je zmožno preseči osebne interese, pa tudi egoizem, da je možno pogledati od svojega telefona v obličje svojega bližnjega brata ali sestro z njimi deliti svojo izkušnjo vere ali pa tudi dvomov skupaj prepevati biti nekaj časa v tihoti.

Včerajšnje dogajanje oziroma dogajanje v teh dneh je izjemen dogodek, ne samo za te mlade, ki so se zbrali v Ljubljani, ampak tudi za Cerkev na Slovenskem, za slovensko državo. Bilo je znamenje, da se splača potruditi, da se splača veseliti življenja. Imamo upanje.

Več tisoč mladih na molitvi v Stožicah
Več tisoč mladih na molitvi v Stožicah © Marjana Debevec

Kristjani smo nosilci luči in upanja za svet, v katerem živimo, in verjamem, da bodo ti mladi, ki so bili v teh dneh v Ljubljani na taizejskem molitvenem srečanju tudi bolj močni v veri in bodo prinašalci upanja v svetu, kjer bodo v prihodnje živeli in delovali.«

Molitvena zbranost
Molitvena zbranost © Marjana Debevec

Novice
Damijana Medved (photo: Rok Mihevc) Damijana Medved (photo: Rok Mihevc)

Katera je vaša najlepša slovenska beseda?

Leta 1999 je Unesco 21. februar razglasil za mednarodni dan maternega jezika. Datum je bil izbran kot spomin na protest in smrt bengalskih študentov, ki so 21. februarja 1952 v Pakistanu zahtevali ...

Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay) Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay)

O časovnih prepovedih gnojenja

Z gnojenjem zemlji vračamo hranila, ki jih v času vegetacije gojene kmetijske rastline porabijo. Uredba o varstvu voda pred onesnaževanjem z nitrati iz kmetijskih virov predpisuje, da se v zimskem ...

Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek) Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek)

Kačo namesto psa?

V studiu smo poleg Aleša Abrama iz Društva ljubiteljev eksotičnih živali Bioexo gostili tudi rdečerepega udava Feliksa in bradato agamo Tineta. Aleš Abram poudarja, da se eksotičnih živali držijo ...