Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Škof Andrej Saje, nadškof Stanislav Zore, predsednica države Nataša Pirc Musar in evangeličanski škof Leon Novak na sinočnji molitvi (foto: Rok Mihevc)
Škof Andrej Saje, nadškof Stanislav Zore, predsednica države Nataša Pirc Musar in evangeličanski škof Leon Novak na sinočnji molitvi | (foto: Rok Mihevc)

Škof Andrej Saje: Taizejsko srečanje ni izjemen dogodek le za mlade, ampak tudi za Cerkev na Slovenskem in našo državo

Novice | 31.12.2023, 13:19 Marjana Debevec

Molitvenega večera so se udeležili tudi skoraj vsi slovenski škofje. Predsednik Slovenske škofovske konference novomeški škof Andrej Saje je za naš radio svoj vtis takole strnil.

Škof Andrej Saje, kako ste doživeli sinočnjo molitev v Stožicah? »Bilo je izjemno močno občutje skupnosti. Zelo veliko se nas je zbralo. Bili so mladi iz različnih delov Evrope, iz različnih verskih skupnosti, krščanskih veroizpovedi, verjetno tudi kakšni, ki niso bili kristjani.

Skratka, to je znamenje upanja za svet, v katerem živimo, da je možno sodelovanje, da je zmožno preseči osebne interese, pa tudi egoizem, da je možno pogledati od svojega telefona v obličje svojega bližnjega brata ali sestro z njimi deliti svojo izkušnjo vere ali pa tudi dvomov skupaj prepevati biti nekaj časa v tihoti.

Včerajšnje dogajanje oziroma dogajanje v teh dneh je izjemen dogodek, ne samo za te mlade, ki so se zbrali v Ljubljani, ampak tudi za Cerkev na Slovenskem, za slovensko državo. Bilo je znamenje, da se splača potruditi, da se splača veseliti življenja. Imamo upanje.

Več tisoč mladih na molitvi v Stožicah
Več tisoč mladih na molitvi v Stožicah © Marjana Debevec

Kristjani smo nosilci luči in upanja za svet, v katerem živimo, in verjamem, da bodo ti mladi, ki so bili v teh dneh v Ljubljani na taizejskem molitvenem srečanju tudi bolj močni v veri in bodo prinašalci upanja v svetu, kjer bodo v prihodnje živeli in delovali.«

Molitvena zbranost
Molitvena zbranost © Marjana Debevec

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.