Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Papež po opoldanski molitvi (foto: Vatican News)
Papež po opoldanski molitvi | (foto: Vatican News)

Nežno primi sozakonca za roko in ga poglej v oči

Novice | 31.12.2023, 12:57 Marjana Debevec

Obhajamo nedeljo svete družine. Papež Frančišek je spomnil, da tako kot je bila sveta družina soočena z napovedjo bolečine, se s težavami in preizkušnjami sooča vsaka družina. Vendar pa nam prav sveta družina sporoča, da je Bog prišel živet v naše življenje z vsemi našimi problemi.

Jezus po papeževih besedah ni prišel na svet kot odrasel človek, ampak kot majhen, živel je v družini z mamo in očetom, kjer se je naučil vsakodnevnega življenja. Ni se izogibal težavam.

S tem ko je izbral družino, strokovnjakinjo v trpljenju, tudi našim družinam sporoča: »Če se znajdete v težavah, vem kaj doživljate. Tudi jaz, moja mati in moj oče smo to izkusili, da bi rekli tudi vaši družini: niste sami!«

Obenem pa nas je sveti spomnil, da nas sveta družina uči čudenja. Prav to je namreč skrivnost, da gre naša družina dobro naprej.

Najprej naj bi se znali čuditi Bogu v trenutkih družinske molitve. »Dobro pa se je znati čuditi tudi svojemu možu, tako da ga na primer zvečer primeš za roko in ga za nekaj trenutkov nežno pogledaš v oči.

Potem pa se čudi tudi čudežu življenja, otrok, tako da najdeš čas za igro z njimi in za poslušanje. Očetje in matere, najdete čas za igro in sprehod z otroki? Čudite pa se tudi modrosti in umirjenosti starih staršev, ki življenje usmerjajo k bistvenemu.«

Papež nas je povabil naj se čudimo tudi lastni zgodbi ljubezni, v katero Bog verjame tudi takrat, ko se zdi, da prevladujejo negativni vidiki.

Družina Jošt
Družina Jošt © osebni arhiv

Molimo za mir

Po opoldanski molitvi je papež posebej povabil k molitvi za žrtve nasilja med božičem v Nigeriji, pa tudi za vse države, kjer še divja vojna. »Koliko življenj je bilo uničenih zaradi oboroženih konfliktov, pa tudi revščine?«, se je vprašal sveti oče.

Spomnil pa je tudi na prvo obletnico smrti papeža Benedikta XVI., ki nas zdaj po njegovih besedah spremlja iz nebes

Škof Saje: Da bi se mladi veselili družine

O pomenu družine je za naš radio spregovoril tudi novomeški škof Andrej Saje, ki je dopoldne v župniji Trebnje krstil dvojčka Jakoba in Izaka. Veselimo se, da starši sprejemate otroke, je dejal škof.

Vse navzoče pri maši je spodbudil, da bi se veselili drug drugega; da bi spodbujali vse, kar je dobro za našo družbo in da bi bili prinašalci upanja. Da bi se mladi lahko odločali za družino, da bi se je veselili, da bi sprejemali otroke in da bi družba tudi podprla starše in družine.

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.