Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Mladi ob prihodu v Ljubljano (foto: Katoliška mladina)
Mladi ob prihodu v Ljubljano | (foto: Katoliška mladina)

Besede mladim v Ljubljano poslal tudi papež Frančišek

Slovenija | 28.12.2023, 20:24 Alen Salihović

»Drznite si zgraditi drugačen svet,« je ob začetku 46. mednarodnega srečanja, ki ga tokrat gosti Ljubljana zapisal papež Frančišek. Zbrane mlade iz 48. držav je nagovoril tudi ljubljanski nadškof Stanislav Zore.

Papež mladim: Drznite si zgraditi drugačen svet

Papež Frančišek v pozdravu mladim na 46. evropskem Taizejskem srečanju le te spodbuja, da kot Cerkev in skupnost živijo »lepo izkušnjo prijateljstva z Bogom in z drugimi«. V svetu, kjer zaradi pomanjkanja poslušanja nenehno nastajajo konflikti in vojne, papež poziva mlade, »naj si drznejo graditi drugačen svet, svet poslušanja, dialoga in odprtosti«.

Papež mlade zbrane v Ljubljani spodbuja "naj sklenejo, da bodo živeli kakor Jezus, ki ni nikogar izključil, temveč je prepoznal Božjo navzočnost v tistih na robu družbe," papeževo sporočilo poslano po kardinalu Parolinu povzema VaticanNews.

Nadškof Zore: Odprimo se drug drugemu!

"Dober večer, dragi prijatelji, hvaljen Jezus, dragi bratje in sestre.

Leto dni nazaj sem bil z vami na taizejskem romanju v Rostocku. Tam sem vas povabil na srečanje v Ljubljano, ki bo gostila novoletne romarje. Spodbudil sem vas, naj vsak pripelje še enega s seboj, da bo romanje bolj bogato in bolj doživeto.

Nocoj pa sem zelo vesel, da vas lahko pozdravim v Ljubljani. Skupaj z brati iz Taizeja in mnogimi prostovoljci boste doživeli srečanje, polno upanja in zaupanja, medsebojnih pogovorov, molitve in prošnje, pesmi in tišine. Vse to nam pomaga, da odpremo svoja vrata Jezusu, ki se je ob božiču rodil za nas, in pomaga nam tudi, da odpremo svoja vrata in se podamo drug k drugemu. Kajti takrat, ko smo kot Marija sposobni iti na pot k sočloveku, lahko vemo, da Bog resnično živi v nas.

Želim vam, da bi bili v teh dneh v Ljubljani globoko obogateni z doživetjem Božje bližine in s spoznanjem, kako je dobro in prijetno, če bratje in sestre živijo skupaj.

Želim vam, dragi prijatelji, naj bodo ti dnevi blagoslovljeni."

msgr. Stanislav Zore OFM
ljubljanski nadškof metropolit

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.