Jože BartoljJože Bartolj
Andrej JermanAndrej Jerman
Meta PotočnikMeta Potočnik
Mladi ob prihodu v Ljubljano (foto: Katoliška mladina)
Mladi ob prihodu v Ljubljano | (foto: Katoliška mladina)

Besede mladim v Ljubljano poslal tudi papež Frančišek

Slovenija | 28.12.2023, 20:24 Alen Salihović

»Drznite si zgraditi drugačen svet,« je ob začetku 46. mednarodnega srečanja, ki ga tokrat gosti Ljubljana zapisal papež Frančišek. Zbrane mlade iz 48. držav je nagovoril tudi ljubljanski nadškof Stanislav Zore.

Papež mladim: Drznite si zgraditi drugačen svet

Papež Frančišek v pozdravu mladim na 46. evropskem Taizejskem srečanju le te spodbuja, da kot Cerkev in skupnost živijo »lepo izkušnjo prijateljstva z Bogom in z drugimi«. V svetu, kjer zaradi pomanjkanja poslušanja nenehno nastajajo konflikti in vojne, papež poziva mlade, »naj si drznejo graditi drugačen svet, svet poslušanja, dialoga in odprtosti«.

Papež mlade zbrane v Ljubljani spodbuja "naj sklenejo, da bodo živeli kakor Jezus, ki ni nikogar izključil, temveč je prepoznal Božjo navzočnost v tistih na robu družbe," papeževo sporočilo poslano po kardinalu Parolinu povzema VaticanNews.

Nadškof Zore: Odprimo se drug drugemu!

"Dober večer, dragi prijatelji, hvaljen Jezus, dragi bratje in sestre.

Leto dni nazaj sem bil z vami na taizejskem romanju v Rostocku. Tam sem vas povabil na srečanje v Ljubljano, ki bo gostila novoletne romarje. Spodbudil sem vas, naj vsak pripelje še enega s seboj, da bo romanje bolj bogato in bolj doživeto.

Nocoj pa sem zelo vesel, da vas lahko pozdravim v Ljubljani. Skupaj z brati iz Taizeja in mnogimi prostovoljci boste doživeli srečanje, polno upanja in zaupanja, medsebojnih pogovorov, molitve in prošnje, pesmi in tišine. Vse to nam pomaga, da odpremo svoja vrata Jezusu, ki se je ob božiču rodil za nas, in pomaga nam tudi, da odpremo svoja vrata in se podamo drug k drugemu. Kajti takrat, ko smo kot Marija sposobni iti na pot k sočloveku, lahko vemo, da Bog resnično živi v nas.

Želim vam, da bi bili v teh dneh v Ljubljani globoko obogateni z doživetjem Božje bližine in s spoznanjem, kako je dobro in prijetno, če bratje in sestre živijo skupaj.

Želim vam, dragi prijatelji, naj bodo ti dnevi blagoslovljeni."

msgr. Stanislav Zore OFM
ljubljanski nadškof metropolit

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Damijana Medved (photo: Rok Mihevc) Damijana Medved (photo: Rok Mihevc)

Katera je vaša najlepša slovenska beseda?

Leta 1999 je Unesco 21. februar razglasil za mednarodni dan maternega jezika. Datum je bil izbran kot spomin na protest in smrt bengalskih študentov, ki so 21. februarja 1952 v Pakistanu zahtevali ...

Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek) Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek)

Kačo namesto psa?

V studiu smo poleg Aleša Abrama iz Društva ljubiteljev eksotičnih živali Bioexo gostili tudi rdečerepega udava Feliksa in bradato agamo Tineta. Aleš Abram poudarja, da se eksotičnih živali držijo ...

Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay) Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay)

O časovnih prepovedih gnojenja

Z gnojenjem zemlji vračamo hranila, ki jih v času vegetacije gojene kmetijske rastline porabijo. Uredba o varstvu voda pred onesnaževanjem z nitrati iz kmetijskih virov predpisuje, da se v zimskem ...