Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Mladi v Ljubljani (foto: https://taizeljubljana.si/za-medije/)
Mladi v Ljubljani | (foto: https://taizeljubljana.si/za-medije/)

Mladi iz kar 48 držav že prihajajo v Ljubljano

Cerkev na Slovenskem | 27.12.2023, 12:56 Alen Salihović

V Ljubljani se bo jutri začelo Evropsko srečanje mladih, ki bo v prestolnici potekalo vse do 1. januarja. 5000 mladih iz različnih koncev Evrope in sveta bodo sprejeli domačini v naši prestolnici in po okoliških župnijah. Dogodek v sodelovanju s krščanskimi cerkvami pripravlja skupnost taizéjskih bratov iz Francije.


"Na srečanju bo sodelovalo 5000 udeležencev, ki prihajajo iz kar 48 različnih držav. Namesto v hotelskih nastanitvi, jim bodo vrata odprli domačini iz Ljubljane in okolice. Gre za edinstveno priložnost, ki zahteva veliko mero zaupanja in hkrati ustvarja lepe ter pogosto dolgotrajne vezi. Letos bodo mlade sprejeli na 48 župnijah v Ljubljani in okolici. V zadnjih dveh tednih pred začetkom srečanja so organizatorji uspeli zbrati več kot 2000 nastanitev za udeležence. Skupno v pripravi na srečanje sodeluje 300 domačih in 380 mednarodnih prostovoljcev," so zapisali organizatorji. 

Gostitelji bodo mladim priskrbeli zajtrke. Tople večerje in piknik kosilo za prihodnji dan bodo udeleženci vsak večer dobili v Stožicah. Za prvo večerjo bodo organizatorji razdelili 2000 litrov ješprenja in 2400 kg kruha. Udeleženci so bili vnaprej obveščeni, da morajo s seboj prinesti svojo žlico in plastenko za vodo, saj si prizadevajo zmanjšali količino nepotrebnih odpadkov, so zapisali. 

"Ob prihodu se bodo vsi registrirali v prostorih Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu, se nato odpravili do župnije, ki jih bo gostila, tam odložili prtljago in se zbrali v Dvorani Stožice, kjer bodo dobili prvi obrok. Ob 18.00 bo sledila prva skupna večerna molitev. Po molitvi se bodo udeleženci vrnili na župnije, kjer bodo razdeljeni med gostitelje," še pišejo organizatorji. 

 Med drugimi pripravljajo delavnice o nenasilju, umetni inteligenci, paliativni oskrbi, o zborovskem petju, folklornih plesih in čebelarstvu. 

Mlade bosta nagovorila tudi Pahor in Peterle

"Naslednje dni bodo začenjali ob 8.30 z jutranjimi molitvami na domačih župnijah. Molitvam bo sledil pogovor po jezikovno raznolikih skupinah. Ob 13.00 bodo potekale opoldanske molitve v središču Ljubljane, nato pa sledijo popoldanske delavnice. Na voljo bo več kot 25 delavnic, ki bodo naslavljale teme s področja kulture, družbe in duhovnosti. Med drugimi pripravljajo delavnice o nenasilju, umetni inteligenci, paliativni oskrbi, o zborovskem petju, folklornih plesih in čebelarstvu. Oblikovali jih bodo različni strokovnjaki ter skupnosti in organizacije, ki delujejo v Ljubljani. Vabilu organizatorjev sta se odzvala tudi Borut Pahor in Lojze Peterle, ki bosta spregovorila o prevzemanju odgovornosti v družbi. Večerno dogajanje bo vezano na Dvorano Stožice, kjer so poleg udeležencev in gostiteljev dobrodošli vsi," so še zapisali. 

Cerkev na Slovenskem
Skupina Booom! (photo: osebni arhiv) Skupina Booom! (photo: osebni arhiv)

Po uvrstitvi v finale so odšli tudi v cerkev

Patrik Mrak, Luka Cvetičanin in Matevž Derenda, člani skupine Booom! so na festivalu »Una Voce per San Marino«, tekmovanju, na katerem v San Marinu izbirajo svojega predstavnika za pesem ...

Pogajanja o OMD na MKGP (photo: MKGP) Pogajanja o OMD na MKGP (photo: MKGP)

Črni torek za slovensko in evropsko kmetijstvo

Pričakovanja kmečkih stanovskih organizacij, da se bodo včerajšnja pogajanja z predstavniki Ministrstva za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano, pod vodstvom ministrice Mateje Čalušić in predstavniki ...