Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Nigerijski otrok (foto: Pixabay)
Nigerijski otrok | (foto: Pixabay)

Med božičnimi napadi v Nigeriji ubitih vsaj 160 ljudi

Novice | 27.12.2023, 09:10 Marjana Debevec

Najmanj 160 ljudi je bilo ubitih v napadih oboroženih skupin med soboto zvečer in ponedeljkom v več vaseh v osrednji Nigeriji. Ta afriška država je že leta prizorišče protikrščanskega nasilja in zaseda 6. mesto na lestvici preganjanja kristjanov, ki jo vodi nevladna organizacija Open doors.

Samo lani je bilo zaradi izpovedovanja vere ubitih 5014 kristjanov, v zadnjih petih letih več kot 20.000. Direktor omenjene organizacije je povedal, da so teroristi Boko Harama ugrabitve in posilstva krščanskih žensk uporabili kot orožje za uničenje žrtev, njihovih družin.

Na ta način po njegovih besedah hočejo izkoreniniti krščansko prisotnost na celotnem območju. Nigerijska država pa očitno tega nasilja ni sposobna zajeziti, je še dejal direktor organizacije Open Doors v Italiji Cristian Nani.

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.