Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Družina Matk (foto: SŠK)
Družina Matk | (foto: SŠK)

Zdi se, da tema brezbrižnosti zmaguje. A zaupamo.

Slovenija | 24.12.2023, 09:13 Alen Salihović

Slovenski škofje so v božični poslanici, ki jo je javnosti posredoval celinski škof Maksimilijan Matjaž spomnili, da so bili v letu, ki se izteka, porušeni številni mostovi, tako tisti pravi kot tisti medčloveški. Kljub temu je treba zaupati, da bodo vsi mostovi znova zgrajeni, pri čemer lahko pomaga Jezus. »Zdi se, da tema brezbrižnosti zmaguje. A zaupamo,« je dejal v imenu slovenski škofov, škof Matjaž.

Božična poslanica slovenskih škofov 2023

»Dete nam je rojeno, sin nam je dan.
Oblast je na njegovih ramah, imenuje se:
Čudoviti svetovalec, Močni Bog,
Večni Oče, Knez miru.« (Iz 9,5)

Dragi prebivalci naše domovine, dragi bratje in sestre v Kristusu. Če kdaj, nam je v tem času potrebno slišati zagotovilo preroka Izaija, da je naš Bog gospodar zgodovine, Večni Oče in Knez miru. On svojega ljudstva nikoli ne zapusti, čeprav je to nezvesto in sprto med seboj.


Leto, ki se počasi izteka, je bilo zaznamovano z mnogimi podrtimi mostovi. Huda vremenska neurja, ki so pustošila po naših krajih, so uničila premnoge domove in podrla veliko mostov. Še naprej se rušijo mostovi med narodi Rusije in Ukrajine, kjer vojni ni videti konca. Mostovi se rušijo tudi med prebivalci Jezusove zgodovinske dežele, kjer je luč Kneza miru najprej zasijala. Tudi v naši domovini bi si želeli več medsebojnega spoštovanja in več srčne luči. Zdi se, da tema brezbrižnosti zmaguje. A zaupamo. Že kdaj prej se je v zgodovini sredi največje teme in zla zaslišala beseda Vsemogočnega: »Glejte, nekaj novega storim, zdaj klije, mar ne opazite?« (Iz 43,19)

Nebeškega Očeta prosimo, da bi te besede slišali vsi tisti, ki ste danes sami, ki ste žalostni in zaskrbljeni, ki še vedno čakate na varen most, ki ste razočarani nad družbo in tudi nad Cerkvijo. Bog je ob začetku našega časa stopil v naš svet kot otrok, ne ker bi ga bil človek vreden, ampak ker ga je potreboval. Ne samo, da bi mu pomagal graditi mostove, ki bi spet vzpostavili porušene odnose med nami, ampak da bi sam postal most, ki bo človeka povezal v eno. On je most, po katerem z brega odrešene večnosti priteka do nas hrana novega življenja: odpuščanje, mir in ljubezen.

Škofje Katoliške cerkve v Sloveniji želimo vsem državljankam in državljanom naše domovine, dragim rojakom po svetu in vsem, ki v različnih stiskah kličete Božje pomoči, da bi se okrepili s to hrano upanja v teh prazničnih dneh.

Kristus se je rodil za nas vse! Veselimo se!

Msgr. dr. Maksimilijan Matjaž
Celjski škof

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Novice
Skupina Booom! (photo: osebni arhiv) Skupina Booom! (photo: osebni arhiv)

Po uvrstitvi v finale so odšli tudi v cerkev

Patrik Mrak, Luka Cvetičanin in Matevž Derenda, člani skupine Booom! so na festivalu »Una Voce per San Marino«, tekmovanju, na katerem v San Marinu izbirajo svojega predstavnika za pesem ...

Pogajanja o OMD na MKGP (photo: MKGP) Pogajanja o OMD na MKGP (photo: MKGP)

Črni torek za slovensko in evropsko kmetijstvo

Pričakovanja kmečkih stanovskih organizacij, da se bodo včerajšnja pogajanja z predstavniki Ministrstva za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano, pod vodstvom ministrice Mateje Čalušić in predstavniki ...