Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
'Svečnica izhaja iz sveče, ki je lep primer: gori, izgoreva, širi svetlobo, toploto, je krasen simbol za naše življenje ali spodbuda, da bi tudi mi bili kot sveča, ob kateri bi se ljudje dobro počutili.' (foto: Ojaswi Pratap Singh / Unsplash)
'Svečnica izhaja iz sveče, ki je lep primer: gori, izgoreva, širi svetlobo, toploto, je krasen simbol za naše življenje ali spodbuda, da bi tudi mi bili kot sveča, ob kateri bi se ljudje dobro počutili.' | (foto: Ojaswi Pratap Singh / Unsplash)

Papež izrazil globoko žalost zaradi žrtev napada v Pragi

Svet | 23.12.2023, 08:54 Alen Salihović Slovenska tiskovna agencija

Na Češkem je danes dan žalovanja za žrtvami strelskega napada na Karlovi univerzi v Pragi, v katerem je 24-letnik v četrtek ubil 14 ljudi. Zastave na javnih poslopjih so spuščene na pol droga, opoldne pa se bodo žrtev spomnili z minuto molka. Praški nadškof Jan Graubner bo daroval pogrebno mašo v stolnici na Hradčanih.

Po tem najhujšem množičnem strelskem napadu v zgodovini države so danes na Češkem odpovedali tudi številne kulturne in športne dogodke, lučke na božičnem drevesu na Starem trgu v češki prestolnici pa bodo ugasnjene, poroča STA. 

Napadalec, 24-letni češki študent Karlove univerze, je v četrtek popoldne na filozofski fakulteti v središču Prage ubil 14 ljudi, 25 pa ranil. Po podatkih policije je streljal naključno po hodnikih in predavalnicah fakultete. Med smrtnimi žrtvami ni tujcev. Motiv napada še ni znan.

Papež izraža globoko žalost zaradi zaradi žrtev napada v Pragi

Papež Frančišek izraža »globoko žalost zaradi izgube človeških življenj in ranjenih« v strelskem pohodu na Karlovi univerzi v Pragi, v katerem je življenje izgubilo najmanj 14 ljudi, 25 pa je ranjenih. V telegramu zagotavlja svojo duhovno bližino »vsem, ki jih je doletela ta tragedija«, poroča Vatican News.

Sveti oče umrle izroča »ljubečemu usmiljenju vsemogočnega Boga« ter prosi za »moč in nebeško tolažbo za žalujoče družine in prijatelje«. Vsemu češkemu narodu zagotavlja »svojo molitev v tem težkem trenutku«.

Telegram je v papeževem imenu poslal državni tajnik kardinal Pietro Parolin in ga naslovil na rektorico Karlove univerze Mileno Kraličkovo.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež, Teme, Novice
Skupina Booom! (photo: osebni arhiv) Skupina Booom! (photo: osebni arhiv)

Po uvrstitvi v finale so odšli tudi v cerkev

Patrik Mrak, Luka Cvetičanin in Matevž Derenda, člani skupine Booom! so na festivalu »Una Voce per San Marino«, tekmovanju, na katerem v San Marinu izbirajo svojega predstavnika za pesem ...

Pogajanja o OMD na MKGP (photo: MKGP) Pogajanja o OMD na MKGP (photo: MKGP)

Črni torek za slovensko in evropsko kmetijstvo

Pričakovanja kmečkih stanovskih organizacij, da se bodo včerajšnja pogajanja z predstavniki Ministrstva za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano, pod vodstvom ministrice Mateje Čalušić in predstavniki ...