Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Svečka (foto: pexels)
Svečka | (foto: pexels)

Pokol v Kamerunu

Svet | 22.12.2023, 14:58 Marta Jerebič

Papež Frančišek v božični poslanici mestu in svetu vsako leto poziva k miru in opozarja tudi na vojna žarišča in nasilje, ki ne polnijo medijev v zahodnem svetu. Tako se bo tudi letos na seznamu držav znašel Kamerun.

Na severu te države je skrajna islamistična skupina Boko Haram napadla neko vas in zverinsko pobila prebivalce. Novico o tem nam je skupaj z videoposnetkom, ki ga zaradi grozljivosti podob ne objavljamo, poslala s. Mojca Karničnik iz Družbe misijonark Jezusa Kristusa, ki ima svoje postojanke na severu Kameruna in kjer je tudi sama misijonarila pred leti. Danes deluje v DR Kongo.

Na posnetku je videti pobite prebivalce, mrtve matere, ki objemajo oziroma imajo v culi na hrbtu dojenčke, med katerimi je še kdo živ, saj se sliši otroški jok.

»Te lepe predbožicne dni so nam pomračili žalostni dogodki na severu Kameruna, kjer imamo tudi MJK svoje misijonske postojanke in kjer sem tudi jaz misijonarila pred leti. Sovražna muslimanska skupina "Boko- Haram" je napadla vas in zverinsko pobila prebivalce. Ja, Herodi niso živeli in ustrahovali druge le v preteklosti,« je zapisala s. Mojca Karničnik.

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.