Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Papež nagovarja člane rimske kurije (foto: Vatican News)
Papež nagovarja člane rimske kurije | (foto: Vatican News)

Ne progresivni ali konzervativni, ampak zaljubljeni ali mlačni

Novice | 22.12.2023, 09:58 Marjana Debevec

V tradicionalnem božičnem voščilu članom rimske kurije je sveti oče razmišljal o treh glagolih, ki morajo biti bistvo poslanstva tistih, ki delajo v službi vesoljne Cerkve in sicer kot Marija poslušati »na kolenih«, razločevati kot Janez Krstnik ter pustiti prostor za Boga onkraj predsodkov. Povabil jih je, naj hodijo kot trije kralji, da se ne bi izgubili v labirintih togosti in površinskosti.

Labirint, v katerem se lahko izgubimo zaradi prilagajanja svetu, iz strahu ali zaradi vztrajanju v nedejavnosti, poslanstvo vesoljne Cerkve spreminja v birokracijsko pisarno, je člane rimske kurije opozoril sveti oče.

Zato naj bi naše potovanje, ki je služenje, vedno bolj zaznamoval pogum, v katerem ne iščemo načina, kako samo preživeti, ampak nas vodi ljubezen. To pa se zgodi le, če na stvari pogledamo od zgoraj. Iz labirinta se namreč lahko rešimo le tako, da se iz njega dvignemo, je dejal Frančišek.

Je naš žar ugasnil?

Izziv za Cerkev danes pa je po njegovih besedah v tem, kako znova vžgati žar v ljudeh, ki so ga že davno izgubili. Vse je namreč vprašanje ljubezni. »Šestdeset let po koncilu se še vedno med seboj bojujejo napredni in konzervativni v Cerkvi.

Pa vendar to ni bistvena razdeljenost. Glavna razlika je med zaljubljenimi in navajenimi (vdanimi v sedanje stanje). Samo kdor ljubi, lahko gre naprej,« je svojim najožjim sodelavcem v božičnem voščilu še zaželel sveti oče.

Po nagovoru je sveti oče voščil praznike vsakemu članu rimske kurije
Po nagovoru je sveti oče voščil praznike vsakemu članu rimske kurije © Vatican News

Zaposlenim v Vatikanu: V družini skrbite drug za drugega

Nato pa se je srečal še z vsemi zaposlenimi v Vatikanu in njihovimi družinami. Nakazal jim je pot zmernosti v času, ki je obseden z zunanjostjo in pojavnostjo, še posebej na družbenih omrežjih. V družini ni pomemben zunanji videz, ne smejo pa manjkati ljubezen, nežnosti in medsebojno sočutje. Ljubezen namreč po papeževih besedah ni glasna.

»Živimo jo na skrivnem in v majhnih vsakodnevnih dejanjih, v pozornostih, ki si jih izmenjamo. Želim vam, da bi bili v vaših domovih in vaših družinah pozorni na majhne stvari, majhna dejanja hvaležnosti in z mislijo na to, da bi skrbeli drug za drugega

Sveti oče je pogled zaposlenih v Vatikanu usmeril na jaslice, kjer lahko vidimo Marijino in Jožefovo nežnost do novorojenega Jezusa. Takšen način življenja je zaželel tudi njihovim družinam.

 

Papež je otrokom zaposlanih v Vatikanu podaril sladkarije
Papež je otrokom zaposlanih v Vatikanu podaril sladkarije © Vatican News

Obisk rimske župnije

V četrtek popoldne je papež Frančišek obiskal eno od župnij na jugu Rima, ki je tako po 50. letih doživela obisk svetega očeta. Prostovoljci so mu povedali, da imajo poleg mnogih drugih dobrodelnih dejavnosti tudi center za pomoč materam, v katerem skrbijo za njihove otroke vse od spočetja do tretjega leta starosti.

Trenutno pomagajo 100 materam. Dvakrat na teden lahko prejmejo hrano in drugo nujno pomoč, svetujejo pa jim tudi glede obiskov zdravnika in drugih težav, s katerimi se srečujejo.

Sveti oče se je pred obiskom dobrodelnega središča za dve uri zadržal z duhovniki, ki so kasneje povedali, da je šlo za ganljivo bratsko srečanje, v katerem so se čutili kot sinovi zbrani ob svojem očetu.

Novice
Damijana Medved (photo: Rok Mihevc) Damijana Medved (photo: Rok Mihevc)

Katera je vaša najlepša slovenska beseda?

Leta 1999 je Unesco 21. februar razglasil za mednarodni dan maternega jezika. Datum je bil izbran kot spomin na protest in smrt bengalskih študentov, ki so 21. februarja 1952 v Pakistanu zahtevali ...

Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay) Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay)

O časovnih prepovedih gnojenja

Z gnojenjem zemlji vračamo hranila, ki jih v času vegetacije gojene kmetijske rastline porabijo. Uredba o varstvu voda pred onesnaževanjem z nitrati iz kmetijskih virov predpisuje, da se v zimskem ...

Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek) Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek)

Kačo namesto psa?

V studiu smo poleg Aleša Abrama iz Društva ljubiteljev eksotičnih živali Bioexo gostili tudi rdečerepega udava Feliksa in bradato agamo Tineta. Aleš Abram poudarja, da se eksotičnih živali držijo ...