Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Predsednik OZS Blaž Cvar. (foto: STA )
Predsednik OZS Blaž Cvar. | (foto: STA )

So izjemno kritični, ker se obremenjevanje ne konča

Slovenija | 21.12.2023, 15:23 Rok Mihevc Slovenska tiskovna agencija

Gospodarski krog, ki združuje 15 gospodarskih in kmetijskih združenj in organizacij, je ogročen nad vladno odločitvijo za dodatne obremenitve. Te bodo stroške po njihovih navedbah povečale za najmanj 330 milijonov evrov letno. Napovedali so več javnih posvetov o aktualnih temah.

Način je zelo napačen

Vlada tudi tokrat ni prisluhnila pozivu, naj se vzdrži sprejemanja dodatnih obremenitev, pišejo v sporočilu za javnost. Hkrati opozarjajo, da bodo nekatere rešitve, ki jih je potrdil državni zbor, bodo namreč povečale stroške in obremenitve gospodarstva za najmanj 330 milijonov evrov letno. »Že vseskozi opozarjamo, da je način sprejemanja odločitev, ki zgolj obremenjujejo gospodarstvo, zagotovo zelo napačen. Kajti po drugi strani sprejemamo odločitve, ki praznijo našo skupno blagajno in seveda tistega, ki jo polni, obremenjevati, ni najbolj primerno, kaj šele racionalno,« je za naš radio povedal predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Blaž Cvar.

Poleg finančnih obveznosti tudi administrativne obremenitve

Pričakovali so, da bo vlada vendarle pripravljena prisluhniti tudi njihovim argumentom, saj je predsednik vlade. »Smo izjemno kritični, ker se pač to obremenjevanje ne konča, še posebej pa tudi zato, ker se poleg finančnih obveznosti pojavljajo tudi administrativne obremenitve in zakoni, ki obremenjujejo delo v gospodarstvu. Naj tu omenim samo nov zakon o evidentiranju. Seveda tukaj vidimo zgolj nepravo pot in upamo, da bomo po obljubah premierja v začetku prihodnjega leta prišli do načina dialoga, s katerim bomo našli boljše rešitve.«

Strokovne razprave

Da bi prispevali k strokovni razpravi v javnosti, bodo člani Gospodarskega kroga organizirali več javnih posvetov o aktualnih temah. Prvega so napovedali za 10. januar, ko bodo s strokovnjaki obravnavali področje davčne zakonodaje. V pogovoru z Blažem Cvarom prisluhnite še, kako gleda na preteklo leto in kako optimistično na gospodarskem področju gleda na prihodnje. 

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.