Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Molitev (foto: Pixabay)
Molitev | (foto: Pixabay)

Kako je zdaj s tem blagoslovom istospolnih parov?

Novice | 20.12.2023, 12:39 Marjana Debevec

V javnosti je v teh dneh odmeval dokument vatikanskega urada za nauk vere, ki omogoča podelitev blagoslova parom v ’neurejenih zvezah’. Za kaj gre?

Ali si je Vatikan premislil, potem ko je še pred nekaj tedni Cerkvi v Nemčiji odločno prepovedal podelitev blagoslova istospolnim parom? Če podrobno pogledamo dokument "Fiducia supplicans" vidimo, da ni tako.

Blagoslov parov, ki živijo v neurejenih zvezah, torej tudi istospolnih, nikakor ne pomeni potrditve njihove zveze. V dokumentu je tudi znova poudarjeno, da so spolni odnosi po katoliškem nauku dovoljeni le v zakonski zvezi moškega in ženske.

Podelitev blagoslova je še do nedavnega zahtevala, da je tisto, kar se blagoslovi, v skladu z Božjo voljo.

Potrebni Božje odrešilne moči

Dokument pa poudarja, da za preprost blagoslov niso potrebni vsi moralni pogoji, ki se zahtevajo za zakrament. Kdor namreč prosi za blagoslov, pokaže, da je potreben Božje odrešilne moči, da bi lahko živel bolje. Duhovnik, katerega par prosi za blagoslov, lahko tudi moli, da bi posameznika z Božjo pomočjo nekoč v celoti izvrševala Božjo voljo.

Dokument tudi izrecno poudarja, da se blagoslova istospolnim parom ne sme podeliti v okvirju liturgije, prejemnika blagoslova ne smeta imeti kakšnega posebnega slovesnega oblačila, ki bi nakazovalo na potrditev njune zveze. Gre bolj za blagoslov, ki se podeli ob različnih priložnostih, na romanjih ali ob srečanju s kakšnim duhovnikom.

Ali to pomeni potrditev istospolnih zvez?

Seveda pa je omenjeni dokument vnesel nemalo zmedenosti v naše, predvsem krščansko okolje. Blagoslov namreč lahko pomeni tudi potrditev določenega načina življenja.

Poznavalci namreč poudarjajo, da vse naše želje še niso nujno tudi naša najgloblja hrepenenja in potrditev takšnih želja ima lahko za nas usodne posledice nesvobode in nesreče.

Zato je treba biti pri podeljevanju blagoslova jasen, kot je zapisano tudi v omenjenem dokumentu – torej kot spodbuda, da bi se oseba odprla delovanju Boga.

Novice
Damijana Medved (photo: Rok Mihevc) Damijana Medved (photo: Rok Mihevc)

Katera je vaša najlepša slovenska beseda?

Leta 1999 je Unesco 21. februar razglasil za mednarodni dan maternega jezika. Datum je bil izbran kot spomin na protest in smrt bengalskih študentov, ki so 21. februarja 1952 v Pakistanu zahtevali ...

Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay) Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay)

O časovnih prepovedih gnojenja

Z gnojenjem zemlji vračamo hranila, ki jih v času vegetacije gojene kmetijske rastline porabijo. Uredba o varstvu voda pred onesnaževanjem z nitrati iz kmetijskih virov predpisuje, da se v zimskem ...

Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek) Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek)

Kačo namesto psa?

V studiu smo poleg Aleša Abrama iz Društva ljubiteljev eksotičnih živali Bioexo gostili tudi rdečerepega udava Feliksa in bradato agamo Tineta. Aleš Abram poudarja, da se eksotičnih živali držijo ...